Úspěšný den pro český biatlon. Po bronzu žen dojela mužská štafeta čtvrtá

Česká štafeta mužů ve složení Moravec, Krčmář, Štvrtecký, Krupčík dojela v německém Oberhofu čtvrtá! Závod vyhráli s přehledem závodníci Ruska, kteří dojeli s minutovým náskokem na druhou Francii. Třetí skončili rakouští reprezentanti. Neděle tak byla úspěšným dnem pro český biatlon. Ženská štafeta totiž brala bronz.

Tento článek je více než rok starý.

Aktualizováno Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jevgenij Garaničev a Michal Krčmář v závodě mužských štafet v Oberhofu

Jevgenij Garaničev a Michal Krčmář v závodě mužských štafet v Oberhofu | Foto: Petr David Josek | Zdroj: ČTK/AP

Čeští repezentanti, konkrétně Ondřej Moravec, startovali do závodu ze třetí řady. Ta první byla ve složení Švédsko, Norsko a Německo. Nejrychleji ze všech odstartoval Eric Lesser, který se tak dostal do čela závodu. 

Nejlepší výsledek za poslední roky. České biatlonistky braly ve štafetě bronz

Číst článek

První střeleckou položku zastřílelo čistě celkem 11 závodníků. Osm z nich se i seřadilo do čela závodu. Ve vedení zůstávalo nadále Německo, ovšem s rozdílem pouhých třech desetin sekundy na druhé Norsko. Na třetí místo se posunula belgická štafeta, jelikož Michael Rösch zastřílel nejrychleji ze všech. Moravec odjel ze střelnice na osmý. 

Ani po střelbě ve stoje nenastala v čele závodu žádná změna. I přes jedno jedno dobití na něm stále zůstávala štafeta Německa. Zvýšily se už ale rozdíly mezi jednotlivými závodníky. Druzí Francouzi totiž na první místo ztráceli sedm sekund. Necelou sekundu a půl za nimi běžel Rus Maxim Cvetkov. Ondřej Moravec dobíjel pouze jednou a posunul se tak na páté místo se ztrátou 15 sekund na Němce. 

V závěrečném kole svého úseku se český reprezentant dostal před Belgičana Rösche a Michalu Krčmářovi předával štafetu na čtvrtém místě v bezprostředním kontaktu s čelem závodu. 

Bezchybný Rus Garaničev

Na druhém úseku štafety se zaskvěl Rus Jevgenij Garaničev. Ten se při svých zastávkách na střelnici ani jednou nemýlil a dostal se tak na první místo. Krčmářovi se nepovedla střelba ve stoje, po které musel na trestné kolo. A ze střelnice odjížděl čtvrtý s téměř minutovou ztrátou na prvního Garaničeva. 

Vzpomínka na Vánoce na biatlonových závodech. V Oberhofu táhne svařák

Číst článek

Na stejné pozici předával stříbrný medailista z olympiády v Pchjongčchangu třetímu závodníkovi české štafety Jakubu Štvrteckému. 

První chyba ruské štafety přišla až na páté střelbě závodu. Nepřesně mířil Dmitrij Malyško, který ale své pochybení zvládl ihned napravit a držel si stále pohodlný náskok bez mála 50 sekund před norskou štafetou a minutu a jedenácti sekund na třetí Nory. Štvrtecký dobíjel jen jednou a byl průběžně šestý. 

Další pochybení si Malyško připsal také při střelbě ve stoje, ale jeho vedoucí pozici to nijak neohrozilo. Tato položka se nepodařilo Norovi Erlendu Bjöntegaardovi, který musel na jedno trestné kolo, čehož využil Quentin Fillon Maillet z Francie a posunul se právě před norského závodníka. 

Finišmani na trati

V tomto pořadí biatlonisté i předávali štafetu finišmanům svých týmů. Štvrtecký se v posledním běžeckém okruhu dostal před týmy Itálie a Švýcarska a Tomáše Krupčíka vyslal na trať na pátém místě. Česká reprezentace v tu chvíli měla ztrátu dvou minut a šesti sekund na první Rusko. 

Alexandr Loginov dobíjel na každé střelecké položce dvakrát. Francouz Martin Fourcade naopak ani jednou a pomalu se dotahoval na ruského závodníka. Bylo ale jasné, že náskok Loginova je natolik velký, že si první místo udrží. 

Poslední střelba se nepodařila Norovi Henriku L'Abee-Lundovi, který musel na jedno trestné kolo. Toho využily štafety Česka a Itálie, které na střelnici pouze dobíjely a posunuly se v průběžném pořadí před Nora. 

V závěrečném kole zabojoval ještě Švéd Sebastian Samuelsson, který se posunul ze sedmého místa na konečnou pátou příčku za Tomáše Krupčíka, který před sebe žádného závodníka nepustil a dovezl českou štafetu do cíle na čtvrtém místě.

Česká mužská štafeta tak vylepšila svůj výkon z této sezóny, kdy v rakouském Hochfilzenu dojeli sedmí. Čtvrté místo je pro české reprezentanty také nejlepším výsledkem za poslední čtyři roky. 

and Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme