Kdo je Fillon Maillet? Biatlonu vládne kutil, který si zkusil i protiteroristický výcvik

Biatlon má nového krále. Korunují ho až při finále Světového poháru v Oslu, ale celkové vítězství si Francouz Quentin Fillon Maillet vybojoval už o víkendu v estonském Otepää. Ukončil tak celkem desetileté kralování Martina Fourcadea a Johannese Böa.

Otepää Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

I přes dva střelecké omyly zvítězil Francouz Quentin Fillon Maillet

Francouzský biatlonista Quentin Fillon Maillet | Foto: Athit Perawongmetha | Zdroj: Reuters

Usměvavý Francouz byl letos ve Světovém poháru jasně nejlepší. A to se do něj ještě nepočítají výsledky z olympijských her, na kterých byl dohromady i se štafetami dvakrát zlatý, třikrát stříbrný a v posledním závodě „bramborový“.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si profil Jana Suchana o novém biatlonovém králi Quentinu Fillonu Mailletovi

„Trofej je v naprosto správných rukou. To, co předvedl na olympiádě i teď na konci sezony, je famózní,“ řekl Radiožurnálu český trenér Aleš Ligaun.

A recept Quentina Fillona Mailleta? Jednou z pozoruhodných přísad je i cvičení s elitní policejní protiteroristickou jednotkou, se kterou strávil v lednu dva dny a vyzkoušel si i různé modelové bojové akce.

„To byla skvělá zkušenost. Zajímalo mě, jak tihle policisté pracují v tak stresových situacích – vždyť tam kolikrát jde i o život a vy musíte udržet koncentraci. Také při biatlonu se člověk hodně stresuje a tohle mi pomohlo se s tím líp vyrovnávat. Byl to výborný nápad,“ řekl Fillon Maillet.

Dost stresu si ostatně zažil i v osobním životě, během předchozí olympiády v Koreji se jeho přítelkyně léčila s rakovinou.

Takhle jsou ty závody ideální, pochvalovala si výkon ze smíšené štafety biatlonistů Davidová

Číst článek

„Nejen tohle mu jasně ukázalo, že na světě jsou i jiné, důležitější věci. Možná i to ho odlehčuje v závodech, vědomí, že to není všechno,“ myslí si Michal Krčmář, který svého francouzského soupeře obdivuje nejen jako biatlonistu, ale také jako kutila.

Vítěz Světového poháru si totiž už několik let sám vyřezává pažby na malorážku. Co bude dál, vyrobí si nakonec i lyže?

„Strašně rád se podílím na přípravě svého vybavení. S pažbou umím cokoliv. Ale jo, proč ne. Třeba to příště budou lyže a hůlky a jednou zvládnu všechno, co k závodu potřebuju,“ směje se Fillon Maillet.

Jan Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme