Vytrvalostní závod na mistrovství světa ovládl Bö. Krčmář skončil osmý, Mikyska čtrnáctý

Michal Krčmář obsadil na biatlonovém mistrovství světa osmé místo ve vytrvalostním závodě. Životním výkonem se v Oberhofu blýskl Tomáš Mikyska, který se s dvěma střeleckými chybami zařadil na čtrnáctou příčku. Aktuální nadvládu nad světovým biatlonem znovu potvrdil Nor Johannes Thingnes Bö, který navzdory dvěma trestným minutám získal v německém středisku už čtvrtý titul.

Oberhof (Aktualizováno: 17:55 14. 2. 2023) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michal Krčmář při vytrvalostním závodě na mistrovství světa v Oberhofu

Michal Krčmář při vytrvalostním závodě na mistrovství světa v Oberhofu | Foto: Lisa Leutner | Zdroj: Reuters

Krčmář ztratil už při úvodní položce, kdy dlouho odkládal poslední ránu a strávil na podložce 46 sekund. Pak minul první ránu vestoje, ale zbytek střelby zvládl čistě a poprvé se na tomto MS dostal do první desítky. Ve vytrvalostním závodě navázal na pátou příčku z Osla 2016 a šesté místo z Hochfilzenu 2017.

Krčmář dojel ve sprintu na mistrovství světa čtrnáctý, Štvrtecký o místo za ním. Bö potvrdil dominanci

Číst článek

„Není to špatné, je to umístění v top deset na světě. Až ale ukončím kariéru, tak si nikdo nebude pamatovat, že jsem byl xkrát v desítce na mistrovství světa, že jsem měl relativně stabilní výsledky, které nebyly špatné. Všichni si pamatují jen ty top úspěchy. Osmé místo mě určitě neurazí, jsem za něj rád, ale ale...,“ řekl Radiožurnálu Sport po závodě Krčmář.

Na jeho úrovni se v závodě dlouho držel Mikyska, který jel s jednou chybou ze druhé položky a jen netrefená poslední rána ho připravila o umístění v první desítce.

Třiadvacetiletý český reprezentant ve svém prvním vytrvalostním závodě na MS vedle solidního běhu těžil z rychlé střelby, podělil se o šestý střelecký čas. Poprvé v životě skončil mezi elitou v nejlepší patnáctce, ve Světovém poháru bylo dosud jeho maximem 29. místo ze stíhačky v Hochfilzenu.

Dalším českým biatlonistům se nedařilo. Jakub Štvrtecký obsadil se čtyřmi chybami 65. místo, Jonáš Mareček měl stejnou bilanci a zařadil se na 76. pozici a Adam Václavík byl s osmi trestnými minutami až na začátku deváté desítky.

Norská dominance

Bö na druhé a třetí položce udělal po jedné chybě a nechal závod otevřený. Drželi se před ním bezchybní Sturla Holm Laegreid a Quentin Fillon Maillet, i když výrazně ztráceli na trati. Poslední položku ale norský favorit zvládl profesorsky, zatímco Laegreid i Fillon Maillet netrefili poslední terč. Poslední kolo tím přišlo o dramatický náboj, ale zlato by Bö získal i bez těchto zaváhání soupeřů.

‚Spojil talent a tvrdou dřinu. Neuvěřitelný.‘ Čeští biatlonisté komentují výkony fenomenálního Nora

Číst článek

Ačkoliv měl devětadvacetiletý Nor startovní číslo jedenáct, dorazil do cíle jako úplně první a zvítězil o více než minutu před obhájcem titulu Laegreidem. Na bronzovou pozici se protlačil Švéd Sebastian Samuelsson.

Na trati byl Bö naprosto dominantní, na dvaceti kilometrech byl o minutu a 46 sekund rychlejší než druhý nejlepší běžec Jeremy Finello ze Švýcarska. Po triumfu ve smíšené štafetě, sprintu a stíhacím závodě udržel na tomto MS neporazitelnost. Od roku 2015 už nasbíral na světových šampionátech šestnáct titulů. Vytrvalostní závod, v němž je olympijským vítězem z roku 2018, ale na této akci ovládl poprvé.

Ve středu je na programu vytrvalostní závod žen, v němž bude obhajovat titul česká reprezentantka Markéta Davidová.

jsu, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme