V biatlonu padly první pokuty za použití zakázaných vosků. ‚Adekvátní trest,‘ myslí si český servisman

Mezinárodní biatlonová unie potrestala reprezentace Litvy a Moldavska za to, že u nich našla nepovolené vosky. V aktuální sezoně už totiž týmy nesmí používat materiál, který byl ještě v té minulé povolený. Důvodem je vliv fluoru na zdraví servismanů a životní prostředí. Na Světovém poháru v Ruhpoldingu tak padly první tresty.

Ruhpolding Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Biatlonisté na ve stopě v Ruhpoldingu

Biatlonisté na ve stopě v Ruhpoldingu | Foto: (C) Český biatlon Petr Slavík

„Jsou to finanční tresty, pokuty kolem 5000 eur,“ přibližuje pro Radiožurnál Milan Faltus, servisman českého biatlonového týmu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si, proč Mezinárodní biatlonová unie rozdává pokuty za používání zakázaných vosků

Při druhém provinění by pak přišel ještě vyšší finanční trest, a pokud by komisaři našli zakázaný materiál při přípravě lyží potřetí, tak by z toho bylo vyloučení příslušné národní federace z další akce, třeba ze Světového poháru. Litva a Moldavsko tak dostaly první varování.

„Museli to mít někde v buňce schovaný nebo v šuplíkách. Je to těžké, tyhle menší svazy asi mají i finanční problémy, aby jen tak vyhodily pár tisíc za staré vosky a daly je pryč a nakoupily nové. Na druhou stranu oni podváděli, takže trest je adekvátní,“ myslí si český servisman.

A o co konkrétně komisařům jde? Do budoucna je v plánu, že ze všech sportů na sněhu zmizí vosky s fluorem. Zatím jsou ale pro současnou sezonu zakázány jen ty nejjedovatější s vazbou C8.

Jde o stovky tisíc korun

A právě ty měly stále ve výbavě v Ruhpoldingu reprezentace Litvy a Moldavska. A ani pokuta v přepočtu přes 120 tisíc korun pro ně pravděpodobně nebude větší ztrátou, než kdyby všechny zásoby starého vosku hodily do koše.

„Jde o to, že jeden vosk stojí zhruba kolem 80 eur, a když jsme na konci sezony vynášeli asi 130 krabiček, tak je to spousta peněž,“ vysvětluje Faltus.

V přepočtu jde tedy o stovky tisíc korun. Litevskou reprezentaci alespoň mohl potěšit povedený sprint, ve kterém se o velké překvapení postaral Vytautas Strolia. Ten se poprvé v kariéře dostal ve Světovém poháru do elitní desítky, a bylo z toho dokonce čtvrté místo, sekundu a půl za medailí. Nejlepší Čech Adam Václavík dojel na 34. místě.

Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme