Úspěšní čeští bobisté dostanou nový trenažér. ‚Hodně nám pomůže,‘ těší Šindeláře

V areálu Olympu v pražské Stromovce bude trenažér na starty bobistů. Svými výkony si ho po dohodě s Olympem zasloužil český čtyřbob Dvořák, Suchý, Šindelář a Nosek, který byl na nedávném mistrovství světa šestý. To byl nejlepší výsledek ze států, které nemají vlastní dráhu - česká čtveřice jezdí trénovat starty do severních Čech.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český čtyřbob v závodech SP útočí na stupně vítězů

Český čtyřbob v závodech SP útočí na stupně vítězů | Foto: Viesturs Lacis | IBSF | Zdroj: facebook IBSF

„Je to benefit, který nám pomůže. Máme trenažér v Liberci, ale ten už dosluhuje, takže tenhle v Praze nám hodně pomůže,“ těší se brzdař Jan Šindelář na mechanismus, který by měl vyrůst v areálu Olympu v pražské Stromovce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Úspěšní čeští bobisté dostanou nový trenažér. ‚Hodně nám pomůže,‘ těší Šindeláře

„Zjednodušeně je to bob s kolečky. Je to vyprofilovaná dráha, to znamená, že se jede deset patnáct metrů po rovině, pak se to začne svažovat dolů a pak zase zpátky nahoru, abychom zastavili. Dohromady to má nějakých šedesát metrů z kopce, ve kterých trénujeme počáteční odtrh,“ vysvětluje pilot Dominik Dvořák, který se svým týmem má jedny z nejlepších startů ze všech, ale na stupně vítězů to ještě nestačí.

V Česku není žádná dráha, tak jezdí trénovat do Německa. A jako jediná česká posádka se snaží probít mezi velmocemi, které mají na trénink mnohem lepší podmínky.

Český čtyřbob vylepšil nejlepší umístění na mistrovství světa, v Altenbergu skončil šestý

Číst článek

„Už nechci brečet. Dřív bývalo, že jsme brečeli že nemáme materiál, peníze a tak dále. To už teď není. Máme vysokou úroveň, ale jde nám o to, abychom měli úplný top materiál. Právě třeba Němci mají deset posádek, které můžou testovat materiál, a mají desetinásobné možnosti než my,“ říká Dvořák.

Právě proto se teď Dvořák do Německa ještě vrátí, bude po sezoně zkoumat nové technologie a techniku jízdy, aby byl ještě rychlejší. I přestože zná dráhy nazpaměť, chová se bob v korytu při drobných změnách jinak.

„Dráhy jsou roky stejné, ale mění se boby, na kterých se jezdí. Mění se i technika jízdy, protože vždycky někdo přijde s lepším průjezdem zatáčky a všichni na to koukají a chtějí to tak udělat,“ vysvětluje Jan Šindelář, co dělá český čtyřbob proto, aby byl v příští sezoně ještě rychlejší.

Martin Charvát, tat Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme