Norové bojkotují sjezd Mezinárodní lyžařské federace, nechtějí jednat s ruskými a běloruskými zástupci

Norský lyžařský svaz stahuje svou delegaci ze setkání Mezinárodní lyžařské federace v Curychu kvůli účasti zástupců Ruska a Běloruska. Lyžařská velmoc tak chce dát najevo svůj nesouhlas s válkou na Ukrajině. Nesouhlas vyjádřily i další státy, ty se ale rozhodly u jednání v Curychu zůstat. Česká delegace zatím odmítla situaci komentovat a odkázala na úterní tiskovou konferenci Svazu lyžařů ČR.

Curych (Švýcarsko) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Norsko je lyžařskou velmocí. Jen z biatlonu si z olympijských her v Číně odvezlo čtrnáct medailí. Na fotografii zlatá Therese Johaugová

Norsko je lyžařskou velmocí. Jen z biatlonu si z olympijských her v Číně odvezlo čtrnáct medailí. Na fotografii zlatá Therese Johaugová | Foto: Odd Andersen | Zdroj: Profimedia

Rozhodnutí odjet z Curychu oznámil prezident norských lyžařů Tove Moe Dyrhaug v tiskové zprávě. O účasti Rusů a Bělorusů na jednáních ve Švýcarsku se dozvěděl ve středu. Nyní žádá Mezinárodní lyžařskou federaci (FIS) o to, aby zástupce obou států ze setkání vyloučila.

Mobilizaci se v Rusku nevyhnou ani krasobruslaři, trenéři s povolávacím rozkazem nesouhlasí

Číst článek

„Rozhodli jsme se povolat zpět všechny naše zástupce, kteří byli v Curychu nebo na cestě. Neúčastí se chceme silně distancovat od válčících zemí Ruska a Běloruska, které mají na jednáních zástupce,“ řekl šéf norských běžců na lyžích Espen Bjervig serveru VG.

Sjezd ve Švýcarsku začal ve středu, v plánu bylo 60 schůzek, jednání a seminářů zahrnující všechna lyžařská odvětví od běžců až po skokany. Ruští a běloruští lyžaři sice nemají povoleno startovat na závodech FIS, tato politika se ale vůči oficiálním zástupcům tamních federací nevztahuje.

Chtějí být u jednání

Další země se zatím k norskému bojkotu nepřidaly. Další lyžařské velmoci Švédsko a Finsko ale rozhodnutí FIS zkritizovaly.

„Považujeme za důležité, abychom u jednání byli nejen kvůli podobě nadcházející sezony, ale i kvůli tomu, abychom veřejně vyhlásili svůj nesouhlas s účastí Ruska a Běloruska. Kdybychom u jednání nebyli, nemohli bychom se postavit za důležitá témata, která mohou Rusové a Bělorusové ovlivnit,“ řekl výkonný ředitel finského svazu Ismo Hämäläinen.

Jak potvrdil serveru iROZHLAS.cz mluvčí Svazu lyžařů ČR Tomáš Haisl, část tuzemské delegace je na místě už od středy, část do Švýcarska odlétala ve čtvrtek a někteří zástupci jsou teprve na cestě. Prezident svazu David Trávníček se k situaci zatím nechtěl vyjádřit, ale odkázal k úterní tiskové konferenci, kde by český přístup k ruským a běloruským delegátům měl být jedním z témat.

Generální sekretář FIS Michel Vion tento měsíc v rozhovoru pro Bild připustil, že Mezinárodní olympijský výbor hledá brzké řešení, jak zapojit ruské a běloruské sportovce zpět do mezinárodních akcí. Toto tvrzení bylo následně ze strany FIS odmítnuto a označeno za dezinterpretaci.

bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme