Chtěl být jako Jágr, nakonec se obešel bez hokejky. Březina to dotáhl až k evropskému bronzu

Po triumfu českých hokejistů na olympijských hrách v Naganu chtěl začít hrát hokej. Brusle skutečně obul, s hokejkou to ale vydržel jen v přípravce. Nakonec ho zlákalo krasobruslení a v roce 2013 získal bronz na mistrovství Evropy. Michal Březina byl nejúspěšnějším českým krasobruslařem posledních let, po této sezoně ale ukončil kariéru.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michal Březina

Michal Březina | Zdroj: Reuters

Michal Březina chtěl být původně hokejistou. Jeho otec Rudolf, sám krasobruslař, s tím souhlasil, ale s jednou podmínkou. „Chceš hrát hokej, tak tě ale naučím bruslit, půjdeš do kurzu. A tak se mu to zalíbilo, až u toho zůstal,“ prozradil Rudolf Březina v nedávném rozhovoru pro Radiožurnál. A jeho syn to potvrdil v lednovém rozhovoru pro Radiožurnál Sport.

Taschlerovi byli na mistrovství světa v krasobruslení třináctí, titul získala dvojice Papadakisová-Cizeron

Číst článek

„Když byla olympiáda v Naganu, tak jsem sledoval naše hokejisty v televizi. Po vítězství jsem prý prohlásil, že chci být jako Jarda Jágr. Tak mě přihlásili do kurzu a tam mě vybrali  do talentované mládeže.“

Na juniorském mistrovství světa v roce 2009 získal Březina stříbro a postaral se o první českou nebo československou medaili po 31 letech. Na MS dospělých o dva roky později skočil ve volné jízdě jako první Čech dva různé čtverné skoky a obsadil čtvrté místo, což je jeho maximum ze světových šampionátů. První a jedinou medaili z velké akce vybojoval na mistrovství Evropy v Záhřebu v roce 2013.

Od roku 2016 patřil do tréninkové skupiny Rafaela Arutjunjana, proto se přestěhoval do Kalifornie. Kariéru chtěl Březina ukončit už po olympijských hrách 2018 v Jižní Koreji, kde skončil až na 16. místě.

„Už od olympiády v Koreji jsem to jel z roku na rok. Ale věděl jsem, že jestli to dojde až do další olympiády, tak po ní skončím,“ řekl Březina.

Jeho posledním závodem byly hry v Pekingu, kde ale nepostoupil do volných jízd. I tak si ale poslední olympiádu bude pamatovat do konce života, spolu s hokejistkou Alenou Mills totiž nesl českou vlajku při slavnostním zahájení.

„Je to obrovská čest, oběma nám to asi dojde až v momentu, kdy tu vlajku poneseme. Na olympiádě reprezentuji nejen sebe, ale celý náš tým, naši zemi. Pro mě je to velká hrdost,“ popisoval.

Po olympiádě v Pekingu ještě zvažoval start na MS v Montpellieru, kvůli ztrátě motivace nakonec ale skončil úplně. V Kalifornii, kde žije se svou americkou manželkou Danielle a dvouletou dceru Nayu Rose, přešel Březina do role kouče a pomáhá v týmu trenéra Arutjunjana s přípravou mladých krasobruslařů.

Alena Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme