‚Je tu jiný led než v Evropě.‘ Čeští bobisté se připravují na závody v USA

Nikdy v Lake Placid ani v Calgary nebyli, přesto věří, že i bez znalosti tamní dráhy budou znovu prohánět světovou špičku. Řeč je o českých bobistech, kteří se letos ve Světovém poháru pravidelně umísťují v elitní desítce závodu dvojbobů i čtyřbobů. Zámořskými ledovými koryty se ale zatím prohání jen virtuálně.

Lake Placid/USA Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bobisté (zleva) Dominik Dvořák, Dominik Suchý, Jan Šindelář, Jakub Nosek

Bobisté (zleva) Dominik Dvořák, Dominik Suchý, Jan Šindelář, Jakub Nosek | Foto: Kateřina Šulová | Zdroj: ČTK

„Už jsem našel videa na internetu, kde jsou natočené průjezdy z pohledu pilota na drahách v Calgary a v Lake Placid. Když si to pouštím, tak si do toho představuju, jak budu kde řídit,“ vysvětluje pilot českého dvoubobu i čtyřbobu Dominik Dvořák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Videa z dráhy i ‚lednice‘ na bob. České bobisty čekají zámořské závody Světového poháru

Absence osobních zkušeností s průjezdem zatáček, ale nebude jediným oříškem, který budou muset čeští bobisté rozlousknout. V zámoří je totiž úplně jiný led, než na jaký byli zvyklí ze závodů v Evropě.

„Troufám si říct, že tam je jiný led. Může tam být třeba fakt minus třicet, ale s tím, že to člověku tolik nepřijde, protože je tam hrozné sucho, není to taková ta vlhká zima. Ten led je hrozně tvrdý a když po něm bob jede, tak se to hrozně těžko ovládá,“ říká Dominik Dvořák.

Český čtyřbob přišel ve Svatém Mořici kvůli diskvalifikaci o 9. místo, nevyhovoval přední nůž

Číst článek

V Kanadě panuje aktuálně velmi mrazivé počasí, to ale nijak neohrozí konání závodů. Bobistům by naopak vadilo velké teplo, které by mohlo ovlivnit kvalitu ledu. V mrazech, a to klidně třicetistupňových, i tak hodinu před závodem zaparkují svůj stroj do lednice.

„Je potom dost nepříjemné, když člověk rozhicovaný z rozcvičení vběhne na start, zatlačí do toho, rozběhne se a skočí dovnitř. Samozřejmě se soustředím na jízdu, ale okolní vjemy vnímám, a najednou si člověk uvědomí, že to studí pod zadkem. Ten bob je po té hodině, co je na velkém mrazu, fakt zmrzlý,“ objasňuje předzávodní přípravu Dominik Dvořák, který chce s dvojbobem udržet průběžné třetí místo v průběžné klasifikaci Světového poháru a se čtyřbobem vylepšit aktuálně osmou příčku.

Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme