České alpské lyžování hledá nového předsedu. Oba kandidáti chtějí hlavně získat pro lyžaře víc peněz

I přes úspěchy zlaté olympijské medailistky Ester Ledecké je finanční situace v českém alpském lyžování spíš tristní. Změnit by to chtěli kandidáti na předsedu úseku alpských disciplín Českého svazu lyžařů Robert Chmelař a Ladislav Forejtek. Jejich koncepce jsou podobné, přesto spolu v jednom týmu kandidovat nechtějí.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alpské lyžování (ilustrační foto).

Alpské lyžování (ilustrační foto). | Zdroj: Reuters

„Chceme hlavně nastavit přípravu juniorské a dospělé kategorie. Snažíme se získat zahraniční šéftrenéry, kteří nám pomohou nastavit tréninkový proces, aby byl efektivní a aby nám to přinášelo pravidelné bodování. Na ně pak musíme samozřejmě zajistit finance,“ říká Ladislav Forejtek, otec českého reprezentanta Filipa a jeden ze dvou kandidátů na předsedu úseku alpských disciplín ve Svazu lyžařů.

Ledecká vítězí i v točivých disciplínách. 'Zlepšuje se s každou jízdou,' chválí kouč Bank

Číst článek

Bodování ve světovém poháru a medaile z velkých akcích jsou pro závodníky důležité, příjem reprezentanta se totiž odvíjí od jeho výsledků, náklady jednoho závodníka na sezonu se pohybují okolo milionu a půl korun, Svaz se na tom podle Forejtka podílí zhruba deseti až dvaceti procenty. Hlavním přínosem nového předsedy by měl být zisk dalších finančních prostředků ze soukromé sféry.

„Nejde úplně o to snížit náklady, ale spíš je zefektivnit, dát tam nějakou přidanou hodnotu třeba organizací tréninku a hledáním nových tréninkových možností," vysvětluje Forejtek.

Chceme, aby ty finance byly zajištěny mimo rozpočty jednotlivých závodníků, kteří si to teď z větší části musí financovat sami. Ale zároveň když my zajistíme finance na špičkového šéftrenéra, kondiční přípravu a podobně, tak snížíme náklady jednotlivce zhruba o dvě stě až tři sta tisíc korun za sezonu,“ říká Forejtek.

Nemám střet zájmů, říká druhý kandidát Chmelař

Druhým kandidátem na předsedu úseku je Robert Chmelař, podnikatel a bývalý závodník. Programy obou uchazečů jsou téměř totožné. I Chmelař se zasazuje o zisk dalších finančních partnerů, usiluje o týmovou spolupráci, která zefektivní přípravu, a chce se zaměřit na žákovské lyžování, které podle něj trpí příliš brzkou specializací.

Ve Chmelařově týmu je třeba i trenér Ester Ledecké Tomáš Bank nebo olympijský medailista Jan Hudec. Chmelař také vysvětluje, proč nechce být v jednom týmu s Ladislavem Forejtkem

„Moje velká výhoda v tom, že nemám žádné střety zájmů. V lyžování není nikdo, komu bych musel nebo chtěl nějak stranit. Největší přidanou hodnotu svojí osoby spatřuju v tom, že jsem se teď vy lyžování patnáct let nepohyboval, byl jsem v zahraničí a řešil jsem byznys,“ říká Chmelař.

Roberta Chmelaře se rozhodl podpořit i Tomáš Bank, který sám dřív v radě působil, ale odstoupil z ní. Teď by měl být jedním z pěti členů.

„Zdá se mi, že to má nějaký smysl a že by to díky němu mohlo mít nějakou hlavu a patu. Přijde mi smysluplné to v tomto složení zkusit,“ říká Tomáš Bank.

O novém vedení úseku alpských disciplín může rozhodovat 80 delegátů. Pro zvolení předsedy musí hlasovat nadpoloviční většina přítomných.

Barbora Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme