Olympijský výbor schválil českou výpravu, do Pchjongčchangu poletí 85 sportovců

Plénum Českého olympijského výboru potvrdilo účast 85 reprezentantů na olympijských hrách v Pchjongčchangu. Jména pěti sportovců však budou upřesněna až průběhu příštího týdne. Nominace čítá také 104 osob doprovodu, zdravotnického týmu a štábu.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soohorang a Bandabi, maskoti olympijských a paralympijských her v Pchjongčchangu.

Soohorang a Bandabi, maskoti olympijských a paralympijských her v Pchjongčchangu. | Foto: Kim Hong-Ji | Zdroj: Reuters

„Chtěli jsme, aby sportovců bylo víc, ale nepovedly se kvalifikace v týmových sportech, což je škoda, protože by to číslo bylo vyšší. Máme méně míst v tradičních sportech, jako je alpské a běžecké lyžování, tam ale doufáme, že nějaké místo dostaneme ještě v přerozdělení míst,“ hodnotí nominace Martin Doktor.

Do nominace hokejistů na olympiádu se dostalo šest nováčků, nechybí Martin Erat s Romanem Červenkou

Číst článek

Šéf české výpravy vidí několik medailových nadějí, nahlas je ale říct nechtěl, aby nezvyšoval tlak. Už několik dní je jasné, že nepojede obhájkyně dvou stříbrných a jedné bronzové medaile ze Soči Gabriela Koukalová, kterou trápí problémy s lýtky.

Právě biatlonová nominace ještě není kompletní. Trenérský tým v čele Ondřejem Rybářem zatím potvrdil nominaci čtyř mužů a čtyř žen. Zbývající tři nominované, dvě ženy a jednoho muže, doplní po probíhajícím Světovém poháru v Anterselvě. Oproti původnímu seznamu šesti jmen nyní mají Koreu jistou Markéta Davidová a Adam Václavík.

„Máme méně míst v tradičních sportech, jako je alpské a běžecké lyžování, tam ale doufáme, že nějaké místo dostaneme ještě v přerozdělení míst,“ hodnotí nominace šéf české výpravy Martin Doktor. Jedno jméno ještě není jasné u běžců na lyžích a také v alpském lyžování.

Nejpočetnější část výpravy nominoval lyžařský svaz (27), následují hokejisté (25) a biatlonisté (11). Benjamínkem výpravy je osmnáctiletá krasobruslařka Anna Dušková, nejstarším olympionikem je naopak téměř devětatřicetiletý bobista Jakub Havlín.

Zlaté olympijské medaile budou obhajovat dvě ženy -  rychlobruslařka Martina Sáblíková a také snowboardkrosařka Eva Samková. Na rychlobruslařském oválu nebudou chybět ani aktuálně čtvrtá žena průběžného pořadí Světového poháru na pětistovce Karolína Erbanová.

Vedle Samkové je medailovou favoritkou i Ester Ledecká, která se na startu objeví jak mezi snowboardisty, tak mezi sjezdaři.

Zlaté olympijské medaile budou obhajovat dvě ženy -  rychlobruslařka Martina Sáblíková a také snowboardkrosařka Eva Samková. Na rychlobruslařském oválu nebudou chybět ani aktuálně čtvrtá žena průběžného pořadí Světového poháru na pětistovce Karolína Erbanová.

Do 27. ledna musí Česko odeslat přihlášky. Olympijská vesnice se otevře 1. února, hry slavnostně zahájí 9. února a o den později už bude startovat Sáblíková.

Nominace Česka na ZOH v Pchjongčchangu

Alpské lyžování: Martina Dubovská, Ester Ledecká, Kryštof Krýzl, 1x otevřené místo pro ženy.
Běh na lyžích: Kateřina Beroušková, Petra Nováková, Martin Jakš, Petr Knop, Michal Novák, 1x otevřené místo pro muže.
Akrobatické lyžování: Nikol Kučerová (skikros).
Severská kombinace: Lukáš Daněk, Miroslav Dvořák, Ondřej Pažout, Tomáš Portyk.
Skoky na lyžích:
Lukáš Hlava, Roman Koudelka, Čestmír Kožíšek, Viktor Polášek, Vojtěch Štursa.
Snowboarding: Ester Ledecká, Vendula Hopjáková, Eva Samková, Jan Kubičík, Šárka Pančochová, Kateřina Vojáčková, Petr Horák.
Boby: Dominik Dvořák, David Egydy, Jakub Havlín, Jaroslav Kopřiva, Jakub Nosek, Dominik Suchý, Jan Šindelář, Jan Vrba, Jan Stokláska (náhradník).
Biatlon: Michal Krčmář, Ondřej Moravec, Michal Šlesingr, Adam Václavík, 1x otevřené místo pro muže, Markéta Davidová, Jessica Jislová, Eva Puskarčíková, Veronika Vítková, 2x otevřené místo pro ženy.
Saně: Tereza Nosková, Ondřej Hyman, Antonín Brož, Lukáš Brož, Jaromír Kudera, Matěj Kvíčala.
Krasobruslení: Michal Březina, Martin Bidař, Anna Dušková, Michal Češka, Cortney Bree Mansourová.
Rychlobruslení:  Karolína Erbanová, Martina Sáblíková, Nikola Zdráhalová.
Shorttrack: Michaela Sejpalová.
Hokej: Patrik Bartošák, Pavel Francouz, Dominik Furch, Michal Jordán, Jan Kolář, Tomáš Kundrátek, Vojtěch Mozík, Jakub Nakládal, Ondřej Němec, Adam Polášek, Ondřej Vitásek, Michal Birner, Roman Červenka, Martin Erat, Milan Gulaš, Roman Horák, Petr Koukal, Jan Kovář, Dominik Kubalík, Tomáš Mertl, Lukáš Radil, Michal Řepík, Jiří Sekáč, Michal Vondrka, Tomáš Zohorna.

vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme