Motivace je k dané situaci umírněná, říká Charvátová. Mezi biatlonisty pokračuje dražba pro Ukrajinu

Až do neděle zůstává hlavním centrem světových biatlonistů stadion ve finském Kontiolahti. Na místních tratích se už dvakrát v historii konalo mistrovství světa, naposledy v roce 2015. Ve čtvrtek si tu česká štafeta žen dojela pro 8. místo, i když výsledek jako by tentokrát nebyl to nejdůležitější.

Tento článek je více než rok starý.

Kontiolahti Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lucie Charvátová

Lucie Charvátová | Foto: (C) Český biatlon Petr Slavík | Zdroj: Český biatlon

V pořadí už osmou zastávku Světového poháru hostí finské Kontiolahti, kde do svého závodu odstartuje v pátek od 14.30 česká štafeta mužů. Výsledkově tak budou chtít Češi navázat na 8. místo českých reprezentantek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si, jak české biatlonistky hodnotí trať ve finském Kontiolahti

„Motivace je k dané politické situaci ve světě umírněná. Je to cítit i mezi závodníky, je to tady takové trochu pusté,“ popisuje zvláštní atmosféru, způsobenou válečným konfliktem na Ukrajině, finišmanka štafety Lucie Charvátová.

České reprezentantky nastoupily na start závodu symbolicky v čepicích a čelenkách v barvách ukrajinské vlajky a připojily se i k iniciativě reprezentačního kolegy Mikuláše Karlíka.

Ten totiž odstartoval dražbu olympijské kolekce pro podporu rodiny devatenáctiletého ukrajinského biatlonisty Jevhena Malyševa, který v týdnu zemřel při obraně své země. V aukci, která končí v neděli, se vybralo už téměř 150 tisíc korun.

Ale zpátky k místní trati, na které ve čtvrtek ve štafetách závodily biatlonistky.

„Je trošičku zvláštní, protože celé naše centrum je nahoře. Je výše položené, trať vede dolů k jezeru, kde je prudký sjezd a výjezd. Trať se nijak zvlášť nevlní a jde o to vyškrábat se na střelnici a pak zase jet dolů,“ říká Lucie Charvátová, kterou v podobném tónu doplňuje i další z českých reprezentantek Jesicca Jislová.

„Trať možná vypadá jednoduše, ale je tady jedna velká střecha, a když člověku dojde, tak je to fakt těžké se nahoru vyškrábat. Ve druhé půlce už si člověk vůbec neodpočine.“

Velkou střechou myslí Jessica Jislová stoupání před druhým mezičasem, kterému někteří biatlonisté říkají prostě a jednoduše zeď. Ta už od 14 hodin a 30 minut prověří i českou mužskou štafetu ve složení Mikuláš Karlík, Jakub Štvrtecký, Adam Václavík a Michal Krčmář.

Miroslav Lenc Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme