Chtěl jsem nějaký adrenalinový sport, říká první Turek v historii Turné čtyř můstků

Turecko má pro tuto zemi ne zcela obvyklého sportovce – skokana na lyžích, který se připravuje na olympiádu. Jmenuje se Fatih Arda İpcioğlu.

Bischofshofen/Rakousko Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turecký skokan na lyžích Fatih Arda İpcioğlu.

Turecký skokan na lyžích Fatih Arda İpcioğlu. | Foto: František Kuna | Zdroj: Český rozhlas

„Nejsem tu proto, abych se kvalifikoval do závodu, nebo předvedl nějaké extra dobré výkony. Spíš abych byl součástí tak velké akce. V Turecku je to něco nového, snažím se tady vybudovat budoucnost," říká İpcioğlu.

Turecký skokan, který se ve dvaceti letech připravuje na olympijské hry, je jediný zástupce své země ve skoku na lyžích a prvním Turkem v šestašedesátileté historii Turné čtyř můstků.

„Začal jsem někdy v roce 2008. A teď se připravuju na olympiádu. Máme nové můstky, máme všechno, u nás to funguje. Budu prvním tureckým skokanem na lyžích na olympijských hrách," směje se İpcioğlu

Boj s favoritem i vlastním výkonem. Skokana Kožíška čeká na Turné čtyř můstků favorit Stoch

Číst článek

Můstky, o kterých mluvil, mají v Turecku nové. I proto, že ty předchozí zničil sesuv půdy před pár lety. Mladý Turek se se svými skoky nedostal do závodů v Oberstdorfu ani GarmischPartenkirechnu a pak vyměnil Turné za Kontinentální pohár. Každopádně nasbíral zkušenosti z velkého závodu a může je pak předávat doma v Turecku.

„Máme šest skokanů na mezinárodní úrovni. Jinak jen v Turecku asi dvacet. Ale přidávají se k nám děti, to je naše práce do budoucna."

Erzurum, to je místo, kde turecký skokan žije a trénuje. Tohle turecké město leží skoro ve dvou tisících metrech nad mořem a na východě země je vzdálené 200 kilometrů od hranic s Arménií a Gruzií. A právě tam si tehdy desetiletý kluk vybral pro Turecko netypické skoky na lyžích.

„Ukazuje to charakter. Chtěl jsem nějaký adrenalinový sport. Rodiče mě od začátku podporovali, ať to zkusím. Když jsem si před pěti lety zlomil nohu, máma už nechtěla, abych skákal. Řekl jsem jí ale, že budu pokračovat," vysvětluje turecký skokan na lyžích.

František Kuna Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme