Čtrnáctiletý snowboardcrossový talent Tatarko má za vzor Samkovou a sní o olympiádě

Poutají na sebe pozornost, protože vyhrávají závody, získávají medaile a ve svých fanoušcích vyvolávají radost. Vedle toho ale úspěšní sportovci také motivují, a to třeba ty úplně nejmenší. Děti v nich mohou vidět vzor, kterému se chtějí vyrovnat. Podobnou roli sehrála v případě Bruna Tatarka dvojnásobná olympijská medailistka Eva Samková, kvůli které tehdy dvanáctiletý chlapec zamířil na svůj první snowboardcrossový kemp.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Snowboardcross (ilustrační foto).

Snowboardcross (ilustrační foto). | Foto: Michal Novotný

„Když vyhrála Eva Samková v Soči, tak mě hned chytl její kemp. Vybrali mě tam a od té doby jezdím jen snowboardcross,“ přibližuje své začátky v disciplíně talentovaný závodník. Právě na kempu po olympijských hrách v Soči potkal Evu Samkovou poprvé. A toto setkání udělalo na Bruna Tatarka velký dojem.

 „Byl jsem z toho velmi nadšený. Hlavně když přinesla olympijskou medaili a všichni jsme si ji zkoušeli a nasazovali. Byl to pěkný pocit,“ usmívá se Tatarko.

Kariéra rodáka z Frýdku-Místku pak nabrala rychlý spád. V domácím prostředí brzy dominoval, a tak se po nových soupeřích musel poohlédnout za hranicemi. Novou konkurenci našel v Německu a vypořádal se s ní po svém.

„Podařilo se mu nejen to, že vyhrál mistrovství světa ve snowboardcrossu, ale ovládl celý německý pohár v kategorii dětí, takže je lepší než všichni Němci,“ říká k Tatarkovým výsledkům trenér české snowboardcrossové reprezentace Marek Jelínek.

Příští sezona bude pro mladého sportovce zlomová. Přechází do vyšší kategorie a jak sám říká, teď se teprve ukáže, jak na tom skutečně je.

Snowboardistka herečkou. Samková si vyzkoušela roli v cestopisném dokumentu

Číst článek

„Od příští sezony se ze mě stává junior, budu se snažit jezdit evropské a světové poháry. Uvidíme, jak se mi bude dařit, protože už bude větší konkurence. Ale budu se snažit a budu trénovat, abych byl nejlepší,“ říká odhodlaně Tatarko.

Ambice čtrnáctileté naděje ale rozhodně nejsou malé. Další zimní olympiáda se koná v Pekingu v roce 2022. To bude Tatarko čerstvě plnoletý. Jako dárek k narozeninám by si spíše než řidičský průkaz nebo lahev kvalitního alkoholu přál nafasovat olympijskou soupravu a letenku do Číny.

„Je to takový můj sen. Velmi se budu snažit, abych se tam dostal. Chtěl bych tam jet už kvůli samotné účasti, i kdybych nevyhrál,“ prozrazuje svůj velký sen student dvojjazyčného gymnázia ve slovenské Žilině.

Lukáš Michalík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme