‚Dělám všechno stejně, akorát jsem zdravá.‘ Martina Sáblíková má za sebou jednu z nejlepších sezon

V loňské sezoně vybojovala Martina Sáblíková stříbro na olympijských hrách. Letos se ale česká rychlobruslařka vrátila na nejvyšší stupínek. Stala se třikrát mistryní světa a překonala třikrát světový rekord. Prožila tak jednu z nejvydařenějších sezon v kariéře.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martina Sáblíková s letošní medailovou sbírkou

Martina Sáblíková s letošní medailovou sbírkou | Foto: Michal Kamaryt | Zdroj: ČTK

„Pár lidí se mě ptalo, jak to dělám. Říkala jsem, že dělám pořád všechno stejně, akorát jsem zdravá. To byla letos alfa a omega všeho,“ shrnula na Radiožurnálu Martina Sáblíková v jedné větě to nejdůležitější, co se v aktuální sezoně oproti té předešlé změnilo.

Přestával jsem věřit, že může rekord ještě překonat, říká po dalším triumfu Sáblíkové trenér Novák

Číst článek

Bez omezení prošla tvrdou přípravou. Vypilovala techniku a pak drtila soupeřky. Na mistrovství světa ve víceboji v Calgary překonala světový rekord nejen na pětikilometrové trati, ale pro mnohé překvapivě i na 3000 metrů.

„Hrozně jsem si tu trojku v Calgary užívala, protože jsem nečekala, že bych to mohla zajet. Zkoušela jsem se na světový rekord rozjet dvakrát a pokaždé se mi to nepovedlo a byla jsem poměrně daleko,“ vysvětlovala.

Jenže za týden se jelo v Salt Lake City finále Světového poháru a Nizozemka Esmee Visserová, která v Calgary nestartovala, se pokoušela Martinu Sáblíkovou z rekordních tabulek vymazat.

„Pokouším se o to šest a ona vystartuje jednou a předjede mě? Trošku jsem si oddychla, když dojela,“ usmívá se česká olympijská vítězka.

Pak následoval její poslední závod sezony. „Rozjela jsem se a slyším, že první kolo bylo za 29,1 sekundy. Říkala jsem si, že to nemůžu v životě dojet, takhle rychle jsem to nikdy nerozjela. Poslední kolo bylo hodně těžké. Říkala jsem si, že snad neprojedu tu poslední malou zatáčku do cíle,“ vzpomínala na poslední metry v Calgary.

Poslední malou zatáčku do cíle dojela a překonala svůj týden starý světový rekord znovu. Dvacetinásobná mistryně světa bude nejen o něm vyprávět po čtvrteční po deváté hodině jako host Lucie Výborné na Radiožurnálu.

Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme