Až pět let vězení za doping. Bývalý lyžař Dürr byl obžalován z obzvlášť závažného sportovního podvodu

Až pět let vězení hrozí bývalému rakouskému běžci na lyžích Johannesi Dürrovi za doping, k němuž napomáhal i jiným sportovcům. Státní zastupitelství v Innsbrucku ho ve čtvrtek obžalovalo z obzvlášť závažného sportovního podvodu.

Innsbruck Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Johannes Dürr pomohl rozbít dopingovou síť, jenže zadrželi i jeho

Johannes Dürr pomohl rozbít dopingovou síť, jenže zadrželi i jeho | Foto: EXPA Pictures | Zdroj: Profimedia

Dürr podle obžaloby před letošním mistrovstvím světa v klasickém lyžování v Seefeldu distribuoval mezi závodníky růstové hormony a zprostředkovával jim kontakt s německým lékařem, který jim poskytoval krevní doping.

Běžec na lyžích Dürr se přiznal k dopingu, roli zprostředkovatele ale popírá. Stíhán bude na svobodě

Číst článek

Už minulý měsíc dostal dvaatřicetiletý Dürr od národního antidopingového výboru doživotní distanc za opakované porušení dopingových pravidel. V roce 2014 byl kvůli užívání krevního dopingu EPO vyloučen z olympijských her v Soči, kde měl v závodu na 50 km patřit mezi adepty na medaili, a dostal dvouletý distanc.

Dürr se k opětovnému dopingu přiznal a pomohl k rozbití dopingové sítě kolem lékaře Marka Schmidta v kauze, která odstartovala v únoru během mistrovství světa v Seefeldu. Podle vyšetřovatelů spolupracovalo se Schmidtem 21 sportovců z pěti odvětví. Bývalí Dürrovi kolegové běžci Max Hauke, Dominik Baldauf a cyklisté Stefan Denifl s Georgem Preidlerem dostali v této souvislosti čtyřletý distanc.

Hauke byl navíc nepravomocně odsouzen k pěti měsícům vězení za podvod, neboť investoval do dopingu 50 000 eur od svých partnerů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme