Příběhy 2017: Systematicky řízený dopingu v Rusku

Rok 2017 ve sportu nebyl pouze o výsledcích a výkonech na kolbištích po celém světě, bojovalo se také v zákulisí. Asi nejvíce propíranou je situace kolem ruské dopingové kauzy související s olympiádou v Soči. Její vývoj gradoval v prosinci a nakonec byl start ruským sportovcům na únorových Olympijských hrách v Jižní Koreji povolen pouze pod bez státních symbolů.

Lausanne/Moskva Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dopingová kontrola během her v ruském Soči v roce 2014

Dopingová kontrola během her v ruském Soči v roce 2014 | Zdroj: ČTK

Na přelomu roku 2016 a 2017 ředitelka Ruské antidopingové agentury Anceliovičová poprvé řekla, že před olympiádou v Soči v zemi existoval dopingový program. Nedávno ruský prezident Vladimir Putin připustil, že nebylo všechno úplně v pořádku.

„Je třeba přímo přiznat, že jsme si to sami zavinili, protože jsme k tomu poskytli důvod. Ale myslím si, že tento důvod použili, mírně řečeno, nepříliš čestně,“ prohlásil.

Akce 2018: Pchjongčchang je na olympiádu připraven, české naděje trápí zdravotní problémy

Číst článek

Až do letošního listopadu pak jakoby bylo ticho před bouří - čekalo se na konkrétní jména. Na základě výpovědí korunního svědka Rodčenkova, bývalého šéfa moskevské antidopingové laboratoře, a dalšího vyšetřování, byli jako první potrestáni doživotním zákazem startů pod pěti kruhy běžci na lyžích Legkov a Bělov, kteří navíc přišli o své medaile ze Soči.

Pak došlo mimo jiné i na biatlonistky, a tak českému kvartetu dodatečně připadl olympijský bronz ze štafety. „Volal náš prezident svazu, že nám to asi přijde poštou. Abych řekla pravdu, nevím, jestli mám být ráda, nebo se rozbrečet. Tohle úplně nenahradí ty pocity, které jsme tenkrát mohli mít,“ říkala Eva Puskarčíková.

„Věřím, že i tahle medaile mohla úplně změnit osud těch lidí. Jitka Landová už teď nejezdí, dělá paní učitelku,“ dodala Gabriela Koukalová.

Účast pod olympijskou vlajkou

Den D z pohledu účasti ruských sportovců na příští olympiádě přišel 5. prosince. „Ruský olympijský výbor je s okamžitou platností suspendován a MOV po něm bude chtít zaplatit náklady na vyšetřování ve výši patnácti milionů dolarů. Prověřené ruské sportovce, kteří splní naše podmínky, MOV pustí na hry do Koreje. Ti ale budou muset závodit pod olympijskou vlajkou,“ hájil zájmy čistých sportovců šéf Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach.

Ruský vicepremiér Mutko odstoupil i z čela organizátorů fotbalového MS, nahradí ho Sorokin

Číst článek

Na tahu byla ruská strana. Z Moskvy přicházely nejrůznější reakce, objevovaly se i výzvy k bojkotu olympijských her, což se ale nakonec nestalo.

„My, bez nejmenších pochyb, nebudeme vyhlašovat žádnou blokádu, nebudeme bránit našim olympionikům v účasti,“ ubezpečil Vladimir Putin, což mnoho z nich ocenilo.

Celkem se dopingová kauza systematicky řízeného dopingu v Rusku a manipulování se vzorky před hrami v Soči dotkla více než čtyř desítek ruských sportovců. Do startu únorové olympiády v Pchjončchangu ale nemusí jít o konečné číslo.

Jakub Kanta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme