Nový trenér českých biatlonistek Gjelland chce trénovat podle norských metod. O Koukalové nemluví

Mohl se dál věnovat rodinné farmě se čtyřiceti krávami, místo toho ale přijal novou výzvu: Nor Egil Gjelland začal pracovat s českými biatlonistkami, i když původně tuhle nabídku odmítl, jak přiznal v exkluzivním rozhovoru pro Radiožurnál.

Jablonec Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České biatlonistky se společně s realizačním týmem radují ze stříbrných medailí ze štafety v Anterselvě

České biatlonistky (archivní foto) | Foto: (C) Český biatlon, Petr Slavík

„Víte, když jsem se před dvěma lety rozhodl odejít od norské reprezentace, tak jsem si řekl: Tohle byla jedna etapa mého života a skončila. Chci být doma a pracovat na farmě. Když mi Ondřej Rybář zavolal, tak jsem o tom začal přemýšlet, ale pak jsem mu řekl: Ne, tohle bych nezvládl. Jenže pak zavolal znova,“ poodhalil zákulisí námluv s českým biatlonem Gjelland.

České biatlonistky znají jméno trenéra, v nové sezoně je povede Nor Egil Gjelland

Číst článek

Nakonec norský trenér dospěl s rodinou k tomu, že o farmu se dokáže postarat žena a on se pokusí uspět se svou filozofií i v Česku.

„Vycházím z norského systému. V něm se trénuje dlouhé hodiny. Běháme delší tratě, ale ne v takovém tempu. To je asi největší rozdíl. Taky chci hodně komunikovat se závodníky. Tohle je moje uvažování,“ říká v exkluzivním rozhovoru pro Radiožurnál Gjelland.

S ním dovedl Bergerovou a Eckhoffovou k řadě úspěchů - namátkou olympijské zlato. Další medaile získali za jeho působeni norští muži v čele s Björndalenem a bratry Böovými, a tak někteří fanoušci i novináři přirovnali jeho příchod k českému týmu k případnému angažování Mourinha k fotbalové reprezentaci.

„Ne, ne, ne. Samozřejmě se necítím jako Mourinho. Pro mě je nejdůležitější dobře pracovat se závodníky a pomáhat jim se zlepšit,“ zůstává Gjelland skromný.

Koukalová ne

Česko by mohlo v roce 2023 pořádat biatlonové mistrovství světa. Jediným soupeřem je Oberhof

Číst článek

Proto když je teď v Jablonci, tak se ještě ani nepodíval do města, neochutnal pivo a co nejvíc času tráví v tréninkovém centru, ve kterém dokonce přespává na ubytovně. Snaží se poznat biatlonistky i další trenéry, ale jsou témata, o kterých nemluví. Třeba Gabriela Koukalová.

„Ne, o tom jsme nediskutovali. Jen jsem si v norských novinách přečetl, že vydala nějakou knížku. Ne. Pro mě jsou teď klíčové závodnice, které jsou v týmu,“ odmítá Gjelland.

Své aktuální svěřenkyně chce Egil Gjelland co nejvíc naučit, žádné jiné cíle si nedává. S českým svazem je zatím domluvený na roční spolupráci, pak se uvidí. Buď bude i dál stát u střeleckého dalekohledu, nebo se vrátí k sezení u konví na dojení kravského mléka.

Kompletní exkluzivní rozhovor reportéra Radiožurnálu Jana Suchana s novým trenérem ženské biatlonové reprezentace Egilem Gjellandem najdete ZDE:

Jan Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme