Ester Ledecká může dál reprezentovat Česko. Svaz se s jejími manažery dohodl na smlouvě

Dvojnásobná olympijská vítězka Ester Ledecká může nadále reprezentovat Česko. Svaz a její manažeři se dohodli na podmínkách reprezentační smlouvy, zbývá to už jen formálně stvrdit podpisy. Na úterní tiskové konferenci to řekl předseda úseku alpských disciplín Ladislav Forejtek.

Praha (Aktualizováno: 12:34 23. 10. 2018) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ester Ledecká po nečekaném vítězství v superobřím slalomu.

Ester Ledecká na olympijských hrách v Pchjongčchangu | Foto: Pavel Lebeda | Zdroj: ČOV

Ledecká dostala více volnosti při výběru komerčních partnerů a svazu dohoda přinese finanční prostředky, které bude moci využít na přípravu jiných dospělých reprezentantů i juniorů. Smlouva bude uzavřena na celý olympijský cyklus. „Včera (v pondělí) jsme to definitivně uzavřeli. Myslím, že jsme se dohodli velmi výhodně jak pro Ester, tak pro náš úsek,“ řekl Forejtek.

Šéf agentury Sport Invest, která Ledeckou zastupuje, David Trávníček to potvrdil. „Na všech bodech smlouvy jsme se domluvili, zbývá jen doplnit podpisy všech stran. Jednání byla velmi složitá, ale jsme rádi, že se to povedlo a my pro Ester dosáhli volnosti při výběru komerčních partnerů, o což nám od začátku šlo. Detailní podmínky však nebudeme jakkoliv konkretizovat,“ uvedl v tiskové zprávě.

Komplikace v jednáních o smlouvě Ledecké. Podle úseků zkrachovala, šéf Svazu lyžařů to popírá

Číst článek

Ledecká se momentálně připravuje v zahraničí, takže nemůže připojit svůj podpis pod smlouvu. Vleklá jednání, která se táhla několik měsíců a od začátku září byla vyhrocená, ale skončila úspěšně. Samotná Ledecká o tom prý nepochybovala.

„Já ze všeho nejradši jezdím z kopce dolů, proto jsem ráda, že za mě Sport Invest už několik let řeší všechny tyhle záležitosti. Vím, že jsem v dobrých rukách, takže mě tyhle spory v přípravě nijak neovlivnily. Na začátku mi bylo řečeno, že se o to nemusím starat, že to dobře dopadne. A přesně to se stalo,“ uvedla.

Poslední veřejný konflikt nastal 28. září, kdy Forejtek společně se šéfem úseku snowboardingu Miroslavem Schimmerem rozeslali médiím emotivní dopis o krachu jednání, což vzápětí šéf svazu Lukáš Sobotka popřel. „V jednu chvíli jsme odstoupili od jednání, byly to pro nás tak nevýhodné podmínky, že hrozilo zborcení i vnitřního fungování našeho úseku,“ komentoval zpětně svá tehdejší vyjádření Forejtek.

Jednání se podle něj následně na dva týdny ocitla ve slepé uličce. „Pak jsem se spojil přímo s Ledeckými, přímo s Jankem a se Zuzanou. Pak jsme si to vyjasnili a dohodli jsme se tak, jak jsme se měli dohodnout na začátku,“ líčil Forejtek. Rodičům snowboardové i lyžařské šampionky napsal SMS zprávu a požádal je o setkání.

Díky uzavření smlouvy do ZOH 2022 v Pekingu by se spory neměly v nejbližších letech opakovat. Nejen proto je smlouva na celý olympijský cyklus. „To oni chtěli kvůli partnerům, aby mohli uzavírat smlouvy na celý olympijský cyklus. Je to i pro nás výhodnější, protože máme zajištěné finanční prostředky,“ řekl Forejtek. Svazu by měl z tohoto kontraktu plynout příjem minimálně 800.000 korun ročně. „Je tam i další dohoda, že je potom možné to zvýšit,“ doplnil Forejtek.

Ester může jezdit i za jinou zemi, naznačil Ledecký. Důvodem sporu nejsou peníze, ale výběr sponzorů

Číst článek

Svaz považuje reprezentační smlouvu za nezbytnou pro to, aby mohl přihlašovat závodníky na vrcholné akce, jako je Světový pohár nebo šampionáty. Jednání o využití reklamních ploch byla v minulosti problematická i u dalších úspěšných lyžařských reprezentantů, například skokana Jakuba Jandy nebo běžkyně Kateřiny Neumannové.

Peníze od svazu, což jsou prostředky ze státních dotací, Ledecká dostává stejně jako ostatní reprezentanti podle předem stanovených kritérií s ohledem na výsledky. Vzhledem ke svým mimořádným úspěchům ve dvou sportech jich tak čerpá více než ostatní. Podle dřívějších vyjádření svazu by to měly být zhruba tři miliony korun.

Ledecká se ale vzdala 800.000 korun, které jí svaz nabídl navíc. „Ester nikdy nežádala o jakékoliv zvýhodnění, peníze dostává a dostávala podle kritérií, která jsou naprosto stejná pro všechny reprezentanty. Bez výhrad respektuje veškeré odměňování reprezentantů, ale kvůli tomu, že si díky výsledkům zajistí nejvíc peněz, brzdit rozhodně nebude,“ uvedl Trávníček.

V jednáních se angažoval i vládní zmocněnec pro sport Milan Hnilička. „Ester je naše, nikdo si neumí představit, že by to bylo jinak, a tak jsem logicky cítil potřebu pomoct dohodě obou stran. Asi pomohlo i to, že jsem celý život profesionálně sportoval. Že to prostředí znám. Zároveň si vážím toho, jak zodpovědně k tomu obě strany nakonec přistoupily,“ uvedl někdejší hokejový brankář.

Světový pohár začne o víkendu obřím slalomem v rakouském Söldenu. Rychlostní disciplíny, kterým se Ledecká na lyžích převážně věnuje, začnou na přelomu listopadu a prosince v kanadském Lake Louise.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme