Na sezonu jsem dobře připravená, ujišťuje Ledecká. Problémy se zády mají vyřešit speciální cviky

Ester Ledecká si už brzy sbalí věci a přesune se do rakouského Söldenu. Příští víkend tam začne Světový pohár ve sjezdovém lyžování, což je polovina zájmu české reprezentantky. Kromě toho ji budou znovu zajímat i závody na snowboardu, protože hlavní akcí této zimy budou olympijské hry v Pekingu, na kterých bude obhajovat zlatou medaili na obou svých náčiních.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká lyžařka Ester Ledecká

Česká lyžařka Ester Ledecká | Foto: LEONHARD FOEGER | Zdroj: Reuters

„Jsem závodní typ a přes přípravu trpím. Těším se moc, na závody, na sníh, na pořádné soupeřky a myslím, že tahle sezona bude krásná, a doufám, že i dlouhá,“ řekla Ledecká na tiskové konferenci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ester Ledecká stojí na prahu sezony, ve které bude obhajovat dvě olympijská zlata. Více v příspěvku Martina Charváta

Minulé roky dávala výrazně větší přednost lyžím, na snowboardu závodila pouze třikrát. Během letošní přípravy se poměr vyrovnal. „Teď je to půl na půl lyže a snowboard. Na snowboardu mám víc tréninkových dnů než loni,“ uvedla.

Disciplíny nestřídala tak často i kvůli problémům se zády, které měla při změnách snowboardového ježdění bokem a lyžařského pohybu čelem vpřed. I díky svému hlavnímu sponzorovi se ale s potížemi prý vyrovnala.

„Hned po sezoně jsem nastoupila na několik testů, které otestovaly celé moje tělo. Jak funguje, jak ty svaly dohromady pracují,“ popisovala Ledecká.

Konkrétní cviky, kterými se s tímto problémem snažila vyrovnat, neprozradila. Ale cítí, že budou fungovat.

„Doufám, že nová složka, kterou jsme zařadili do tréninku, pomůže tyhle problémy eliminovat. Na sezonu jsem připravená dobře, moje tělo se cítí také fajn. Udělala jsem pro to maximum,“ ujistila česká „obojživelnice“.

Ledeckou čeká za rok ‚čínský přáteláček‘. Před olympiádou bude hledat rovnováhu mezi disciplínami

Číst článek

Zatímco záda ji někdy při závodech hodně bolela a občas jí ani neumožnila startovat, jiná část těla ji trápí z pohledu závodníka. Jako specialistka na rychlostní disciplíny totiž ví, že potřebuje mít i ideální sjezdařskou hmotnost.

„Řešili jsme, jakým způsobem zapojovat zadek. Zjistili jsme, že oproti sjezdařkám mám zadek pořád hrozně malý. Na tom musíme zapracovat, aby se mi ostatní lyžařky nesmály,“ uvedla Ledecká.

Drobné a hubené jsou spíš lyžařky, které jezdí točivé disciplíny. Ale českou reprezentantku se už pár let snaží její tým přemluvit, aby kvůli výsledkům - kulantně řečeno - o trochu více jedla.

„Já bych chtěla mít jenom hezký zadek, kila navíc ne,“ podotkla se smíchem Ledecká. „Vzal jsem to do vlastních rukou. Teď jsem nám vařil a dal jsem tam vždycky trochu víc smetany,“ přidal její kouč Tomáš Bank.

Oba teď zamíří do Söldenu, kde ve středu napadlo 25 centimetrů sněhu a příští víkend se tam na ledovci pojede úvodní závod Světového poháru.

Martin Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme