Trenér Ledecké: Ester asi nebude vyhrávat každý závod, ale občas vystřelit může

Lyžařka Ester Ledecká úspěšně vstoupila do nového ročníku Světového poháru. Při svém prvním startu v sezoně olympijská vítězka v superobřím slalomu ovládla sjezd v kanadském Lake Louise. A radost z překvapivého triumfu měl i její trenér Tomáš Bank.

Tento článek je více než rok starý.

Lake Louise Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ester Ledecká během sjezdu Světového poháru v Lake Louise

Ester Ledecká během sjezdu Světového poháru v Lake Louise | Foto: Eric Bolte | Zdroj: Reuters

„Olympiáda byla samozřejmě absolutní šok, ale víme, že je Ester dobrá a může vyhrávat. Jsme rádi, že po loňské ne až tak skvělé sezoně potvrdila, že to nebyla náhoda,“ řekl Radiožurnálu trenér Ester Ledecké Tomáš Bank.

Přehrát

00:00 / 00:00

Po premiérovém vítězství Ester Ledecké v lyžařském Světovém poháru mluvil s redaktorem Tomášem Petrem její trenér Tomáš Bank

V Lake Louise na trati zkrácené kvůli sněžení Ledecká ovládla o 35 setin sekundy sjezd a sebrala tak premiérovou výhru Švýcarce Corinne Suterové.

„Závod byl nakonec dobrý, protože sněžilo pořád stejně. S jedinou výjimkou, protože asi čtyři závodnice po Ester se udělala trochu mlha. Závod byl asi fér, nebyl žádný vítr a jenom sněžilo,“ prohlásil Bank, který tušil dobrý výsledek, ale i tak byl překvapený.

„Trénovali jsme tady v Kanadě a Ester se dařilo, bylo vidět, že je rychlá a jedou jí lyže. Mysleli jsme si, že do desítky by to mělo být, ale že vyhraje, to jsme samozřejmě neočekávali. K vítězství se musí vždycky sejít všechno dohromady,“ uvedl.

Oblíbená trať

Ester Ledecká se po Olze Charvátové a Šárce Strachové stala teprve třetí českou lyžařkou, která vyhrála závod Světového poháru. Ve sjezdu je dokonce první českou vítězkou.

Ledecká ovládla na lyžích první závod Světového poháru, v Lake Louise vyhrála sjezd

Číst článek

„Nemyslím si, že by Ester měla vyhrávat každý závod, tak dobře na tom ještě nejsme. Ale občas takhle vystřelit může. První desítka by mohla být standard, hlavně ve sjezdu,“ tvrdí Bank.

Ledecká každopádně potvrdila, že kanadské Lake Louise je její oblíbenou tratí. Už v roce 2017 tam vyhrála trénink a pak dojela sedmá v závodě, což byl zatím její nejlepší výsledek ve Světovém poháru.

„Trať není nijak specifická. Podle mého názoru je to tím, že je to jediný závod, na který normálně trénujeme. Před závodem máme vždycky čtrnáct dní přípravu, což v sezoně v kombinaci se snowboardem nemáme nikdy. Ester přijede ze snowboardu a máme jeden nebo dva dny na přehození, o systematické přípravě se nedá mluvit,“ myslí si trenér Bank.

Na stejné trati v Lake Louise čeká čtyřiadvacetiletou českou lyžařku další závod už v sobotu večer, kdy se jede druhý sjezd. Triumf z toho prvního by jí mohl pomoct.

„Víme správnou lajnu, víme všechno, ale lyžování je zrádný sport a může být všechno zase jinak. Uvidíme, jaké si vylosuje číslo, snad bude přát i počasí. Navíc ještě čeká na Ester spoustu povinností. Na takový mazec, jaký nastal v cíli, nejsme zatím zvyklí,“ přiznal Bank.

Tomáš Petr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme