Snowboardcrossařka Samková zvítězila v Utahu a slaví první titul mistryně světa

Olympijská vítězka ve snowboardcrossu Eva Samková je i mistryní světa. Prvního cenného kovu ze světového šampionátu se dočkala v americkém Solitude, kde všem jízdám suverénně kralovala.

Tento článek je více než rok starý.

Solitude (Aktualizováno: 20:59 1. 2. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká snowboardcrossařka Eva Samková na stupních vítězů

Snowboardcrossařka Eva Samková | Foto: Tyler Tate | Zdroj: ČTK/AP

Pětadvacetiletá rodačka z Vrchlabí zkompletovala svoji zlatou sbírku. Je trojnásobnou juniorskou mistryní světa, vítězkou univerziády, celkovou královnou Světového poháru a v první řadě olympijskou vítězkou ze Soči 2014. Vloni v Pchjongčchangu přidala bronz.

„Jsem ráda, že jsem to dala a že je to všechno hotovo. Jsem nadšená. Celý den jsem cítila, že to jde,“ zhodnotila závod Eva Samková pro Radiožurnál.

Jsem těžší a z kopce to víc jede, říká Samková před finále MS. Útočit chce v první polovině trati

Číst článek

Svěřenkyně trenéra Marka Jelínka kralovala v Solitude čtvrteční kvalifikaci a v dnešních vyřazovacích jízdách soupeřkám vždy rychle odjela.
Oproti olympiádě se jezdilo v trati po čtyřech, Samková ale žádné souboje nepřipustila. Ve čtvrtfinále jela po startu druhá, po prudkém sjezdu se před první klopenou zatáčkou dostala do čela a v klidu si dojela pro postup.

S tradičně nakresleným knírkem, tentokrát zlatým, měla proti sobě v semifinále největší sokyně - pětinásobnou mistryni světa Lindsey Jacobellisovou z USA a olympijskou vítězku z Pchjongčchangu Michelu Moioliovou. Samková byla znovu po startu druhá, ale vedoucí Jacobellisovou po skvěle zvládnutých „velbloudích hrbech“ předjela, do klopenky se zase vřítila v čele a první místo jistě udržela.

„Věděla jsem, že když se mi start nepovede, mám dole silné pasáže. Ale věřila jsem si, že i ten třetí start dám dobře,“ dodala Samková.

Zlato z olympiády ✅
Zlato z mistrovství světa ✅

@Eva Samkova 🏆

#bohyně 🇨🇿

20:22 – 01. 02. 2019

19 260

Ve finále se dostala na první pozici ještě rychleji než v předchozích rozjížďkách a už na konci sjezdu ukázala soupeřkám záda. Na Češku se snažila dotáhnout Britka Charlotte Bankesová, ale Samková si první místo pohlídala a už před cílem se radovala ze zlata. Pro bronz si dojela Moioliová. Závod mužů vyhrál domácí Mick Dierdorff.

Na mistrovství světa startovala Samková popáté a dosud nejlépe zajela při premiéře v roce 2011, kdy byla v La Molině pátá. O dva roky později skončila sedmá, posléze šestá a předloni v Sierra Nevadě až dvanáctá.

Po dvojnásobné světové šampionce Ester Ledecké (paralelní slalom a paralelní obří slalom) je Samková druhou českou zlatou medailistkou z MS na snowboardu.

„Hrozně dlouho jsem na to čekala, ale nebyla jsem tím semknutá. Jsem ráda, že to dopadlo,“ nechala se slyšet Samková

jam, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme