Od mládí jsem bojovala s anorexií, přiznává ve své knize Koukalová. 'Byla spíše bulimičkou,' říká expert

Biatlonistka Gabriela Koukalová ve své knize prozradila, že od mládí bojovala s anorexií. Nemoci se zbavila až po olympijských hrách v Soči před sezonou 2015/16, kterou korunovala titulem mistryně světa a ziskem křišťálového glóbu za celkové vítězství ve Světovém poháru.

Praha (Aktualizováno: 14:05 11. 4. 2018) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úsměv Gabriely Koukalové, i to soupeřkám chybí

Úsměv Gabriely Koukalové, i to soupeřkám chybí | Foto: (C) Český biatlon Petr Slavík

Osmadvacetiletá Koukalová, jež kvůli problémům s lýtky v uplynulé sezoně nezávodila a na neurčito přerušila kariéru, ve zpovědi přiznala, že měla s příjmem potravy problémy od 17 let. Vše zřejmě odstartovala kritika nadváhy od trenéra v juniorské reprezentaci. Ve snaze zhubnout pak vyzkoušela řadu diet, často zvracela nebo jedla odličovací tampony namočené ve vodě.

Rozpačité loučení Gabriely Koukalové

Číst článek

Z problémů Koukalové pomohl manžel Petr Koukal, který biatlonistku přesvědčil, že potřebuje odbornou pomoc. Terapie zabrala a Koukalová se naučila potíže zvládat. Podle odborníků je ale možné, že se psychické problémy z minulosti podepsaly i pod její současné zdravotní trable, které mohou být psychosomatického původu.

Sama na sobě jsem postupem času poznala, že zdravotní problémy i psychické stavy, se kterými jsem se potýkala, můžou mít velmi vážné následky, když se nezačnou řešit včas. Promluvit o tom do médií pro mě nebyla cesta, většinou se tam vše překroutí a vyzní to nakonec úplně jinak, než by mělo. Tak jsem si řekla, že to zkusím sepsat do knihy. S ambicí upozornit na nepříliš populární zdravotní problémy, které řeší spoustu dívek a žen, a dodat jim odvahu to začít řešit," přibližuje Koukalová, proč se rozhodla o svých problémech rozpovídat ve své knize, která vychází ve středu.

Spíše bulimička

Expert na výživovou a medicínskou intervenci u sportovců Richard Pfleger, který Koukalovou na žádost manžela léčil, říká pro MF DNES, že byla byla spíše bulimičkou. 

„Klasickou anorektičkou není. Obecně je však skoro jedno, jestli se najíte a pak se jdete s pocitem viny vyzvracet, nebo jestli tam dochází k tomu šílenému zkreslení reality jako u anorektiček.“

Poruchou příjmu potravy trpěly v minulosti i další sportovkyně, například vytrvalkyně Eva Vrabcová-Nývltová. Anorexie zničila kariéru ruské krasobruslařce Julii Lipnické, vicemistryni světa a olympijské vítězce ze soutěže družstev ze Soči. V mládí s nemocí bojovala i nizozemská cyklistická hvězda Leontien Zijlaardová-Van Moorselová, čtyřnásobná olympijská vítězka.

ČTK, tat Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme