Slabozrakost a bez sleziny. I s takovými možnostmi se dá aktivně sportovat, dokazuje handicapovaný sportovec

Nejlepším handicapovaným sportovcem roku 2018 se stal v Česku střelec Tomáš Pešek. A každý z oceněných v anketě Českého paralympijského výboru má za sebou zajímavý příběh. Že se dá závodit po utržení achilovky a později také s odebranou slezinou, dokazuje slabozraký lyžař z Luhačovic Patrik Hetmer. Loni vybojoval na paralympiádě šesté a osmé místo.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Patrik Hetmer se speciálními štítky s jeho fotkou a logem Olympijského roku

Patrik Hetmer v Českém rozhlase | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Patrik Hetmer sjíždí svahy s vrozenou oční vadou. Za doprovodu traséra Miroslava Máčaly. Stal se na Radiožurnálu tváří Olympijského roku. To ještě netušil, s jakými problémy se právě na hrách v Koreji bude muset vypořádat.

Traséra si musím hýčkat, ví paralympijský lyžař Patrik Hetmer

Číst článek

„Šesté místo ve sjezdu pro nás bylo super, protože to byl více méně první sjezd sezony. Vracel jsem se po utržené achilovce,“ vrátil se ještě k poslední zimní paralympiádě Patrik Hetmer.

Jenže achilovkou jeho zdravotní problémy neskončily. Přidaly se další. Daleko komplikovanější a pro život nebezpečnější. „Našli mi velkou cystu na slezině. Byla velikosti házenkářského balónu a byla vrostlá do sleziny, takže nezbývalo nic jiného, než tu slezinu celou odoperovat. Musím být naočkovaný proti různým nemocem a musím si trošku dávat pozor na životosprávu. Žít se bez toho dá, sportovat taky,“ popisoval Hetmer.

Při startu na mistrovství Slovenska nevnímal kvůli chybějící slezině žádné problémy. I když vlastně ano. „Omezení je to, že jsem od listopadu nemohl sportovat, a to se na mě projevilo hlavně na mé šířce a váze,“ řekl Patrik Hetmer.

Motivaci proto, aby s váhou něco udělal, určitě nepostrádá. Stačí zmínit nadcházející zimní paralympiádu v Pekingu. „V Soči jsme byli nejlépe osmí, v Pchjongčchangu jsme to vylepšili. Vzhlížíme k Pekingu 2022 a uděláme maximum pro to, abychom to zase vylepšili, abychom se posunuli k medailovým pozicím,“ dodal Patrik Hetmer po vyhlášení nejlepších handicapovaných sportovců.

Pavel Petr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme