Soupeř jménem jet lag. Čeští olympionici se budou muset vypořádat i s časovým posunem

Na časový posun v jiné zemi si můžete začít zvykat i s předstihem. Týká se to třeba i českých sportovců, které na zimních olympijských hrách v Jižní Koreji bude v únoru čekat osmihodinový posun.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soohorang a Bandabi, maskoti olympijských a paralympijských her v Pchjongčchangu.

Soohorang a Bandabi, maskoti olympijských a paralympijských her v Pchjongčchangu. | Foto: Kim Hong-Ji | Zdroj: Reuters

„Při jet lagu se stane to, že se velice rychle ocitneme v prostředí, kdy na nás dopadá poměrně vysoká intenzita světla v době, kdy na to náš organismus není připraven. Světlo signalizuje organismu, že je den, a ten tak spouští veškeré procesy v těle, jako kdyby měl být bdělý a čilý, což ho samozřejmě vyčerpává,“ vysvětluje Zdeňka Bendová, docentka na katedře Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

Člověk po příletu může v důsledku jet lagu pociťovat bolest hlavy, únavu svalů, poruchy nálad a někdy i prostorovou dezorientaci. To všechno má pochopitelně vliv na výkon. Tím spíš, když jde o sportovce, kterého čeká důležitý závod. K tomu, aby člověk nebyl jet lagem příliš ovlivněn, musí znát důležitou věc.

Místo rychlovlaku autobusy a náklaďáky. Do her zbývá 100 dní a pořadatelé mění plány

Číst článek

„Musí k tomu znát základní nástroj, což je fázově responzní křivka. Ta zaznamenává reakce našeho cirkadiálního systému na světlo, které dopadá v určitou dobu dne,“ říká Zdeňka Bendová, která v rámci projektu Top Team pomáhá českým olympionikům s aklimatizací v cizích zemích.

Kromě odborných metod má každý sportovec své vlastní fígle. Třeba cyklista Tomáš Bábek zná způsob, jak usnout, i když jeho tělo má ještě den.

„Kluci mě naučili pít přes den heřmánkový čaj, který nesmírně uklidňuje, takže někdy se dostanete do té fáze, kdy se vám opravdu chce spát a jde to úplně samo,“ popisuje Bábek.

Hlavně funkčnost. Český olympijský výbor představil oblečení pro sportovce na hry v Jižní Koreji

Číst článek

Kromě této "babské rady" má mistr Evropy v dráhové cyklistice další způsob. Buďto přijet do dějiště akce tak brzo, že si tělo postupně zvykne, nebo ho trochu oklamat.

„Existuje ještě opačná varianta, kdy se přilétá úplně na poslední chvíli. Pokud se všechno dobře načasuje, tak to také může vyjít. Ale je to velké riziko,“ říká Tomáš Bábek.

Možností, jak se vyrovnat s jet lagem, je několik. Teď jde jen o to, aby čeští sportovci vybrali v Koreji tu správnou.

David Prouza Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme