Jizerská 50 bude letos pouze pro profesionály, amatéři povolení od ministerstva nedostali

Letošního ročníku Jizerské 50 se mohou účastnit pouze profesionální závodníci. Pořadatelé na tiskové konferenci oznámili, že pro více než 5000 tisíc amatérských běžkařů nedostali od ministerstva zdravotnictví potřebnou výjimku.

Tento článek je více než rok starý.

Bedřichov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podoba Jizerské 50 je stále s otazníkem

Podoba Jizerské 50 je stále s otazníkem | Zdroj: Web Jizerské 50

„Finální stanovisko ohledně amatérů jsme dostali ve středu a ministerstvo výjimku neudělilo,“ uvedl ředitel závodu David Douša, zástupce pořádající agentury Raul!, na on-line setkání s novináři.

„To nás rozesmutnilo, do poslední chvíle jsme doufali, že se povede uspořádat i závody pro amatéry, abychom pokračovali v tradici.“

Na trať padesátky se v neděli 14. února vydají pouze profesionálové v rámci mezinárodní série Visma Ski Classics, což se týká 150 mužů a třicítky žen. Pořadatelé dostali výjimku i pro sprint, který se uskuteční o dva dny dříve.

Organizátoři navrhovali rozložit závody na 10 km, 25 km a 50 km klasicky a 30 km volně individuálně do deseti dnů podle přesných časů startu.

„Od začátku září se snažili potkat se zástupci ministerstva zdravotnictví a probrat jednotlivé plány, ale první schůzka proběhla až v prosinci, kdy odmítli několik variant včetně plně testované, kdy by se všichni účastníci otestovali na koronavirus,“ řekl Douša.

Virtuální závod

Pro amatéry bude od příštího týdne připraven tzv. virtuální závod, který je součástí virtuální ligy Worldloppetu.

„Odjet to budou moct, kde budou chtít, a každý si délku a výsledek změří prostřednictvím jakékoli aplikace,“ řekl Douša s tím, že jet může všech přes pět tisíc přihlášených a další se můžou registrovat za 600 korun. „Koncem příštího týdne všem pošleme startovní balíček, křišťálovou medaili a podobně.“

Kvůli opatřením proti šíření covidu-19 mají výjimky jen profesionální sporty, organizované sportování amatérů ve vnitřních i venkovních prostorách je zakázáno. Na běžky ale lidé chodit můžou a v Bedřichově, místě startu padesátky, je každý den plné parkoviště a na tratích v Jizerských horách nespočet lyžařů.

mim, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme