Ruští a běloruští amatérští lyžaři na Jizerskou 50 smějí, podpoří tím ale ukrajinskou armádu

Jizerské padesátky se budou moci zúčastnit amatérští lyžaři z Ruska a Běloruska, pokud nesouhlasí s ruskou agresí na Ukrajině. Jejich startovné pořadatelé věnují ukrajinskému velvyslanectví v Česku na podporu ukrajinské armády, oznámili ve čtvrtek v tiskové zprávě. Profesionální dálkoví běžci na lyžích na start závodu naplánovaného na 12. února nesmějí, protože jim to zakázaly Mezinárodní lyžařská federace (FIS) a organizace Worldloppet.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jako první, před osmou ranní, vyráží na trať kategorie Elitní ženy.

Závodníci na Jizerské 50 v roce 2021 | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Běžkaři z Ruska a Běloruska poběží Jizerskou 50 pod vlajkou RAW/BAW (Russians/Belarusians against war - Rusové/Bělorusové proti válce), což musejí zvolit při registraci.

Jizerskou padesátku ohrožuje teplo, organizátoři ale nepanikaří. ‚Na 85 procent bude sněhu dost,‘ říkají

Číst článek

„Svoboda je jednou ze základních hodnot, na kterých Jizerská 50 stojí. Považujeme tedy za důležité vyjádřit podporu Ukrajině, která už téměř rok za svou svobodu statečně bojuje. Současně se snažíme vyhnout uplatnění principu kolektivní viny, a proto jsme se rozhodli pro rekreační závodníky z Ruska a Běloruska nastavit podmínky, po jejichž splnění mohou startovat,“ uvedl mluvčí závodu Richard Valoušek.

Program Jizerské padesátky je poprvé čtyřdenní, začne už ve čtvrtek 9. února. Do doprovodných závodů přibyl běh na 17 kilometrů volnou technikou. Registrace na internetu jsou možné do neděle 29. ledna, pořadatelé očekávají rekordní účast.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme