‚Spojil talent a tvrdou dřinu. Neuvěřitelný.‘ Čeští biatlonisté komentují výkony fenomenálního Nora

Johannes Thingnes Bö – jméno výjimečného norského biatlonisty, které zatím znělo při vyhlašování prvního místa ve všech dosavadních závodech mistrovství světa. Naposledy si pro suverénní vítězství dojel ve stíhacím závodě.

Oberhof Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Johannes Bö

Johannes Bö | Foto: Petr Slavík | Zdroj: Český biatlon

Devětadvacetiletý Nor dominuje v německém Oberhofu celému startovnímu poli a v odpoledním vytrvalostním závodě bude bojovat na letošním šampionátu už o čtvrtou zlatou medaili. Přestože je tak blízko dalším sportovním úspěchům, životní sen už si splnil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si, jak nahlížejí na norský biatlonový fenomén Johannese Thingnese Bö čeští reprezentanti

„Spojil jedinečný dar talentu s tvrdou prací a myslím, že si našel cestu k tomu držet se nahoře. Baví se tím, vše mu hraje do karet, a asi si ani nepřipouští nějaký tlak,“ říká český reprezentant Adam Václavík, který je jen o necelý rok mladší než Bö, a tak se s ním potkával už v mládežnických kategoriích.

Velkým vzorem je pak devětadvacetiletý let Nor pro nemladšího člena týmu Jonáše Marečka.

„To, co předvádí celou kariéru, je úplně neuvěřitelné. Už jako mladý dokázal jezdit hned na špici. On dá čtyři nuly tady ve stíhačce, když jel ve sprintu s jedničkou, těžký podmínky, tak dokázal střílet dobře,“ poukazuje Mareček.

Střelba i běh

Böovu vítěznou kombinaci spoluvytváří vedle precizní střelby i nadprůměrně rychlý běh. Právě ten mu pak podle kouče českých mužů Michaela Máka zajišťuje po příjezdu na střelnici dostatečný klid.

„Když jede s takovou běžeckou rezervou, tak si na střelnici může zvolnit. Když ho ostatní nahánějí, tak musejí jít hranu a pak se ty chyby na střelnici kupí. Je to složité, ale každá doba má svého hrdinu a my máme Johannese,“ uvádí.

Po dosavadním zisku třech zlatých medailí se začalo nahlas mluvit o to, jestli může Johannes Thinges Bö proměnit všechny starty ve vítězství. Pro fenomenálního Nora jsou ale důležitější věci než zisk sedmi zlatých medailí.

„Mým životním snem bylo mít krásnou ženu a hezkého syna a to už se mi povedlo. Takže jsem v pohodě,“ tvrdí nejlepší světový biatlonista současnosti, který bude útočit na další vítězství už ve vytrvalostním závodě.

Miroslav Lenc Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme