Finka Nordbladová překonala rekord v plavání pod ledem, urazila přes 100 metrů

Johanna Nordbladová je profesionální designérkou. Dříve bývala i skvělou potápěčkou a od roku 2010 se ze zdravotních důvodů otužuje. A tak se tahle pětačtyřicetiletá Finka rozhodla, že stanoví nový světový rekord v délce plavání pod vodou. Povedlo se jí to. Dosavadního rekordmana Čecha Davida Vencla ale zcela nepřekonala.

Lahti (Finsko) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V únoru stanovil český otužilec David Vencl světový rekord v počtu metrů uplavaných pod ledem. Ve Finsku se ale našla žena, která jeho výkon ještě překonala. Na zápis do Guinessovy knihy rekordů jí to nicméně nestačilo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si, jak finská plavkyně Johanna Nordbladová uplavala pod ledem 103 metrů

Ve čtvrtek 18. března v zasněžené centrální části Finska mrzlo. Johanna Nordbladová se i přesto ponořila pod tlustou ledovou krustu jezera poblíž obce Hossa a vydala se stanovit nový světový rekord.

Tedy ještě posunout nedávné maximum Čecha Davida Vencla, který v únoru uplaval pod ledem téměř osmdesát jedna metrů. Na rozdíl od finské freediverky si ale nepomáhal závažím a plaval bez čepice, jak vzpomíná sám otužilec z Teplic.

„Je to ještě o level víc, aby si hlava zvykla na ten extrémní chlad. Hlava se nemůže otužit, může si pouze zvyknout na tu bolest. Když jste v jakémkoliv stresu a víte, že má nějaká bolest přijít, tak na ni upínáte pozornost a velmi si ji v hlavě zesilujete,“ připomíná obtížnost svého únorového rekordního zápisu David Vencl.

V Teplicích padl světový rekord, český freediver uplaval 80 metrů pod ledem

Číst článek

Toho při minutu a půl dlouhém podvodním dobrodružství v zatopeném lomu Vápenka u Teplic jistilo několik záchranných děr, vysekaných v ledu. Stejné otvory měly v případě nouze pomoci i Johanně Nordbladové.

Naštěstí ani pětačtyřicetiletá Finka pomoc nepotřebovala. V pořádku se vynořila z vody a hlasitě se nadechovala a pouštěla dech z plic, které za sebou měly téměř tři minuty bez nádechu.

Finka, která se začala otužovat po těžké nehodě na kole před jedenácti lety, zvládla uplavat pod ledem sto tři metrů. Davida Vencla překonala o více než dvacet metrů.

Rekordní zápisy si ale mohou ponechat oba. Johanně Nordbladové výkon měřila mezinárodní potápěčská organizace, která povoluje plavecké čepice. Výkon Davida Vencla zaplavaný bez ochrany hlavy zůstává v Guinessově knize rekordů.

Jan Pěruška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme