Polák Stoch doletěl nejdál i v Bischofshofenu a na Turné čtyř můstků završil vítězný hattrick

Skokan na lyžích Kamil Stoch ovládl potřetí v kariéře Turné čtyř můstků a Poláci slaví čtvrtý triumf v prestižním seriálu za uplynulých pět let. Stoch stvrdil zisk vítězné trofeje Zlatého orla středeční výhrou v závěrečném dílu v Bischofshofenu a navázal na loňské celkové prvenství krajana Dawida Kubackého. Úspěch slaví i Čech Michal Doležal, který je druhým rokem hlavním koučem polského týmu.

Bischofshofen (Aktualizováno: 19:29 6. 1. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kamil Stoch se raduje s trofejí Zlatý orel

Kamil Stoch se raduje s trofejí Zlatý orel | Zdroj: Reuters

Třiatřicetiletý Stoch vyhrál Turné i v letech 2017 a 2018 a s třemi vavříny se vyrovnal Němci Helmutu Recknagelovi a Norovi Björnu Wirkolovi. Čtyřikrát uspěl Němec Jens Weissflog a rekordmanem je pětinásobný šampion Fin Janne Ahonen.

Čeští reprezentanti mají za sebou nejhorší Turné po 17 letech - stejně jako tehdy nebodovali. Viktor Polášek a Čestmír Kožíšek neuspěli ani v jednom ze čtyř závodů. Romanu Koudelkovi se vrátily problémy s kolenem a odjel po kvalifikaci v Ga-Pa.

Stoch předvedl i v horších podmínkách v úvodním kole v Bischofshofenu nejdelší skok 139 metrů, a vedl o více než sedm bodů před Němcem Karlem Geigerem. Třetí byl průběžně Nor Marius Lindvik.

140 metrů a slavil

Ve druhém kole ukázal Stoch velké zkušenosti a skok zvládl perfektně. Dolétl na 140 metrů a závod vyhrál o 20 bodů před Lindvikem.

„Všechno šlo výborně a dá se říci, že jsem si to užíval. Je to ocenění mé práce a práce celého týmu,“ řekl Stoch.

„Byl prostě nepřekonatelný. Už toho dokázal hodně a teď to jenom potvrdil. Je to prostě legenda,“ řekl Doležal v České televizi. „Není to jenom moje zásluha, je to celý tým. Máme skvělou atmosféru a i ostatní skáčou výborně.“

V Turné zvítězil Stoch suverénně o více než 48 bodů před úřadujícím mistrem světa v letech Geigerem, třetí skončil Kubacki. V první šestce byli čtyři Poláci, a to přitom málem přišli o první závod v Oberstdorfu.

Po opakovaných negativních testech na koronavirus se kvůli nim anulovala kvalifikace a nakonec mohli skákat.

V čele Světového poháru se udržel Nor Halvor Egner Granerud, který skončil v pořadí Turné po horších rakouských závodech čtvrtý.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme