Razýmová s Janatovou dojely v závodu dvojic na mistrovství světa osmé, stejnou příčku obsadili muži

Čeští reprezentanti mají na mistrovství světa v klasickém lyžování dvě osmá místa ze sprintu dvojic. V závodě na 6x1,2 kilometru volnou technikou mělo Česko poprvé od zařazení této disciplíny do programu MS v roce 2005 zastoupení v obou finálových jízdách díky Kateřinám Razýmové a Janatové a Luďkovi Šellerovi s Michalem Novákem. Oba páry nechaly za sebou dva soupeře. Tituly obhájili Norové a Švédky.

Tento článek je více než rok starý.

Oberstdorf (Německo) (Aktualizováno: 15:18 28. 2. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kateřina Razýmová

Kateřina Razýmová | Zdroj: Reuters

Razýmová s Janatovou v semifinále obsadily páté místo a díky času postoupily do finále. To se českým ženám v této disciplíně povedlo jen v Liberci 2009, kdy byly Ivana Janečková a Kamila Rajdlová desáté.

Bolšunov udržel za zády norskou smečku a stal se poprvé mistrem světa. Fellner byl ve skiatlonu 26.

Číst článek

Do finále ale Razýmová nevstoupila dobře. V závěru prvního úseku skončila po kolizi se soupeřkou na zemi v zatáčce na konci stoupání před sjezdem na stadion. Do předávky kvůli tomu nabrala ztrátu šest a půl sekundy, kterou Češky jen pomalu stahovaly. Čelo jim ujelo a nakonec nechaly za sebou jen Němky a Francouzky.

„Když Kačka spadla a jela jsem svůj první úsek, nechtěla jsem to úplně narvat. V tu chvíli jsem věděla, že máme ještě dost času a přepálené tempo by se nám mohlo vymstít. Ale bohužel už se tam pak nešlo dotáhnout. Tím, že jsme nebyly v kontaktu, tak se nám jelo hůř a těžko. Osmé místo sice není špatné, ale myslím, že máme na lepší výsledek, a vím, že jsem mohla jet líp,“ komentovala finále v tiskové zprávě Janatová.

Titul obhájily švédské lyžařky. Maju Dahlqvistovou, která má zlato z roku 2019, v Německu doplnila Jonna Sundlingová, vítězka čtvrtečního individuálního sprintu klasicky.

Za Seveřankami se ze stříbra překvapivě radovaly Švýcarky Laurien van der Graaffová a Nadine Fähndrichová. Druhou bronzovou medaili získala v Oberstdorfu Anamarija Lampičová, která vytáhla Slovinsko na třetí příčku. Radovala se společně s Evou Urevcovou.

Čeští muži stejně

Větší naděje se po čtvrtém místě při poslední zastávce Světového poháru v Ulricehamnu vkládaly do Šellera s Novákem. Do finále postoupili hladce z druhého místa.

Na středním můstku překvapil favority Žyla, slaví i kouč Doležal. Čeští skokané skončili v prvním kole

Číst článek

„Na semifinále jsme měli úplně fantastické lyže, které nám pomohly udržet se ve sjezdech na předních příčkách, a dařilo se nám i zachytávat nástupy, které jsme měli pod kontrolou. Nechtěl jsem šetřit síly, protože jsme věděli, že postoupit bude náročné, ale je pravda, že mi semifinále vzalo víc sil, než jsem chtěl,“ uvedl Šeller.

Síly mu pak chyběly ve finále, kde se Češi do boje o medaile nezapojili. První dva úseky se drželi v kontaktu, ale na tom třetím se Šeller propadl na chvost ve chvíli, kdy v čele zrychlil Rus Alexandr Bolšunov. Pole se roztrhalo a Češi ztratili. „Snažil jsem se jich udržet, ale nešlo to a odpadl jsem,“ komentoval kritické okamžiky Šeller.

Ve druhé polovině závodu se Češi vytáhli před Švýcary a Poláky na osmé místo. „Sice jsme s Michalem pomýšleli i na nejlepší pětku, především jsme ale chtěli postoupit do finále, což se povedlo, a tak jsme s osmým místem spokojení,“ doplnil český reprezentant.

Titul stejně jako v Seefeldu získali Norové. Johannes Hösflot Klaebo zopakoval sprinterský double z předloňského MS a ZOH 2018 a tentokrát se radoval s Erikem Valnesem. Pro Klaeba je to šesté zlato na MS, všechna má ze sprintu, týmového sprintu nebo štafety.

Stříbro vybojovali Finové, bronz paří ruským závodníkům pod vlajkou jejich lyžařské federace.

Mistrovství světa v klasickém lyžování v Oberstdorfu (Německo):

Běh - sprint dvojic volně:

Muži: 1. Valnes, Klaebo (Nor.) 15:01,69, 2. Hakola, Mäki (Fin.) -1,73, 3. Bolšunov, Retivych (Rus.) -2,09, 4. Chanavat, Jouve (Fr.) -13,91, 5. De Fabiani, Pellegrino (It.) -16,66, 6. Westberg, Svensson (Švéd.) -17,02, 7. Cyr, Ritchie (Kan.) -17,06, 8. Šeller, M. Novák (ČR) -25,41, 9. Hediger, Furger (Švýc.) -29,64, 10. Starega, Bury (Pol.) -37,40.

Ženy: 1. Dahlqvistová, Sundlingová (Švéd) 16:27,94, 2. Van der Graafová, Fähndrichová (Švýc.) -0,95, 3. Urevcová, Lampičová (Slovin.) -3,46, 4. Stupaková, Něprjajevová (Rus.) -3,95, 5. Brennanová, Maubetová-Bjornsenová (USA) -5,83, 6. T. Wengová, Fallaová (Nor.) -18,94, 7. Parmakoskiová, Joensuuová (Fin.) -24,26, 8. Razýmová, Janatová (ČR) -29,37, 9. Carlová, Krehlová (Něm.) -36,65, 10. Dolciová, Quintinová (Fr.) -1:03,80.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme