Dvě Koreje, jeden tým. KLDR vyšle na zimní olympiádu 22 sportovců, připojí se k jižním sousedům

KLDR vyšle na zimní olympiádu v jihokorejském Pchjongčchangu 22 sportovců, kteří budou spolu se zástupci Jižní Koreje startovat pod jednotnou vlajkou. Obě země navíc postaví společný tým hokejistek. Dohodli se na tom v sobotu představitelé národních olympijských výborů Jižní Koreje a KLDR v Lausanne, kde jejich schůzku řídil šéf Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomas Bach.

Tento článek je více než rok starý.

Lausanne (Švýcarsko) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomas Bach společně se zástupci delegací jednotlivých zemí.

Šéf Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomas Bach společně se zástupci delegací jednotlivých zemí. | Foto: Pierre Albouy | Zdroj: Reuters

Dohoda o společném olympijském týmu má kromě sportovního i velký diplomatický význam. Může pomoci uvolnit napětí na Korejském poloostrově, které vzrostlo po sérii severokorejských raketových a jaderných testů.

KLDR vyšle do sousední země, s níž je od vzájemného konfliktu z let 1950-1953 technicky stále ve válečném stavu, 22 reprezentantů, kteří budou soutěžit ve třech sportech a pěti disciplínách. Kromě toho bude součástí výpravy i 24 trenérů a činovníků a 21 zástupců médií.

Ve společném týmu hokejistek bude figurovat 12 hráček z KLDR a 23 z Jižní Koreje. Společný korejský tým se v olympijských soutěžích představil naposledy před 70 lety. Od té doby jednotné týmy na velké sportovní akci startovaly pouze v roce 1991 na mistrovství světa ve stolním tenisu a mistrovství světa fotbalistů do 20 let.

Kromě hokejistek se zástupci KLDR objeví ještě v krasobruslení, v běhu na lyžích, sjezdovém lyžování a v rychlobruslení na krátké dráze.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme