Královnou bílé stopy je snowboardcrossařka Samková. Pomohlo jí zlato z mistrovství světa

Vítězkou ankety Král bílé stopy pro nejlepšího lyžaře uplynulé sezony se po pěti letech stala snowboardcrossařka Eva Samková. Druhý triumf Samkové v kariéře ukončil sérii Ester Ledecké, která ovládla tři předchozí ročníky v řadě.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eva Samková.

Eva Samková. | Zdroj: ASC Dukla

Samková dokázala v sezoně splnit všechny cíle, které si před ní vytyčila. Šestadvacetiletá závodnice toužila především doplnit svou bohatou sbírku trofejí o medaili z mistrovství světa, která jí stále chyběla. A na šampionátu v americkém Solitude dokázala Samková vyhrát rovnou zlato.

K tomu ještě dvojnásobná olympijská medailistka zvládla závěr sezony a získala i křišťálový glóbus pro vítězku Světového poháru. „Byla to životní sezona,“ radovala se Samková v rozhovoru pro Radiožurnál po vítězství v závěrečním závodě ve švýcarském Veysonnaz.

Naposledy Samková ovládla anketu v roce 2015, kdy se na první místo vyšvihla díky triumfu na olympijských hrách v Soči. Rok potom ji vystřídala lyžařka Šárka Strachová a po ní přišla tříletá nadvláda Ester Ledecké, která letos skončila druhá.

Ledecká letos zvítězila alespoň mezi alpskými lyžaři, ve své silnější disciplíně snowboardingu se musela sklonit před Samkovou. Nejlepší akrobatickou lyžařkou se stala sedmá žena z mistrovství světa skikrosařek Nikol Kučerová, kategorii běžců na lyžích ovládl stříbrný závodník z mistrovství světa do 23 let Michal Novák.

Povedená sezona Romana Koudelky znamenala první místo mezi skokany a mezi sdruženáři vyhrál Tomáš Portyk. Nejlepším travním lyžařem byl Martin Barták. Svou svěřenkyni Samkovou napodobil Marek Jelínek, který se stal trenérem roku. Juniorem roku je alpský lyžař Jan Zabystřan.

Výsledky ankety Král bílé stopy 2019:

Celkové pořadí:
1. Eva Samková              42
2. Ester Ledecká             4
3. Gabriela Capová         1

Trenér roku:      Marek Jelínek
Junior roku:       Jan Zabystřan
Síň slávy:            Václav Vrbata – in memoriam

Jednotlivé disciplíny:
Akrobatické lyžování – Nikol Kučerová
Alpské disciplíny – Ester Ledecká
Běh na lyžích – Michal Novák
Severská kombinace – Tomáš Portyk
Skok na lyžích – Roman Koudelka
Snowboarding – Eva Samková
Travní lyžování – Martin Barták

tat Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme