Březina se na světovém šampionátu propadl na 19. místo, olympiáda by mu ale uniknout neměla

Krasobruslař Michal Březina se na mistrovství světa propadl ze třinácté příčky po krátkém programu na 19. pozici. Jde o jeho nejhorší umístění na MS v kariéře, ale s největší pravděpodobností uhájil postup na zimní olympijské hry 2022 v Pekingu. Světový titul potřetí za sebou získal jeho tréninkový kolega Američan Nathan Chen, který se skvělou volnou jízdou posunul do čela ze třetí příčky po krátkém programu.

Tento článek je více než rok starý.

Stockholm Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michal Březina.

Michal Březina. | Foto: Martin Meissner | Zdroj: ČTK/AP

Na Březinově výkonu se podepsal drsný pád přímo na bok při úvodním čtverném salchowu, po němž měl celou jízdu problém s levou nohou.

Světový šampionát sportovních dvojic ovládli Rusové, čeští krasobruslaři získali účast na olympiádě

Číst článek

„Pořádně jsem tu nohu necítil, Celou jízdu mi to střílelo skrz koleno až do kotníku. Tam, kde jsem skákal z levé nohy, jsem se to snažil trochu kompenzovat. Na konci už jsem v pravé noze neměl vůbec žádnou sílu, protože jsem celou jízdu jel na jedné noze,“ uvedl při on-line tiskové konferenci.

Třicetiletý český reprezentant u tří skoků ubral otáčky, ale zvládl oba trojité axely. „Do toho druhého axela jsem dal všechnu zbývající sílu. Stejně jsem se skoro neodrazil. Jsem docela rád, že jsem to vyjel,“ popisoval. Měl až jednadvacátou volnou jízdu a pohoršil si o šest míst. Při všech výkladech spletitých pravidel olympijské kvalifikace by to ale mělo znamenat účast v Pekingu. Pro Březinu by to byla čtvrtá olympiáda.

Jednoznačně nejlepší výkon dnešního odpoledne ve Stockholmu předvedl jednadvacetiletý Chen, který čistě zvládl všech pět čtverných skoků a vyhrál s náskokem více než 29 bodů. Z prvního seniorského stříbra se rok po druhém místě na juniorském mistrovství světa radoval teprve sedmnáctiletý Japonec Juma Kagijama. Díky třem čistým čtverným skokům se při debutu na MS dostal před slavnějšího krajana Juzurua Hanjua.

Dvojnásobný olympijský šampion se v boji o titul pokusil o čtyři čtverné skoky, ale ve výjezdech byl nejistý. Nevydařil se mu ani druhý axel. Sice se vyhnul pádu, ale záporná hodnocení za provedení ho připravila o spoustu bodů a měl až čtvrtou volnou jízdu. Díky náskoku z krátkého programu se udržel před krajanem Šomou Unem. Bronzová medaile je pro Hanjua nezvyklá, na MS ji získal naposledy v roce 2012. Mezitím nasbíral dvě zlata a tři stříbra.

Mistrovství světa v krasobruslení ve Stockholmu:
Muži - konečné pořadí: 1. Chen (USA) 320,88 bodu, 2. Kagijama 291,77, 3. Hanju 289,18, 4. Uno (všichni Jap.) 277,44, 5. Koljada (Rus.) 272,04, 6. Messing (Kan.) 270,26, ...19. Březina (ČR) 210,73.

17:00 taneční páry - volný tanec.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme