Krasobruslař Michal Březina je po krátkém programu na mistrovství světa osmý. Vede Nathan Chen z USA

Krasobruslař Michal Březina útočí na mistrovství světa na další umístění v první desítce. Po povedeném krátkém programu je osmadvacetiletý český reprezentant na osmém místě. Pokud by tuto pozici na šampionátu v Japonsku udržel, bylo by to jeho nejlepší umístění na MS od roku 2012, kdy byl šestý. Vede obhájce titulu Nathan Chen z USA, jenž má díky chybám nejvážnějších konkurentů v čele více než desetibodový náskok.

Saitama/Japonsko (Aktualizováno: 16:40 21. 3. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český krasobruslař Michal Březina

Český krasobruslař Michal Březina | Foto: Sergei Grits | Zdroj: ČTK/AP

Březina, který loni skončil na MS desátý, si v úvodní části soutěže vedl lépe než na lednovém mistrovství Evropy. Skočil kombinaci čtverného salchowu s dvojitým toeloopem, krásný trojitý flip a dobrý axel, i když po něm neměl ideální výjezd. Získal 86,96 bodu, což je o více než tři body lepší známka než na ME. Zaostal ale o více než šest bodů za životním krátkým programem z podzimního závodu Grand Prix v Helsinkách, kde se mu podařilo přidat za čtverný skok trojitý toeloop.

Březinovi se na krasobruslařském ME nepovedla ani volná jízda a skončil sedmý, vyhrál Fernández

Číst článek

„Myslím, že to nebyl špatný program. Byly tam jen trošku minimální chybičky v těch výjezdech, nebyly úplně čisté. Kdyby tam ty výjezdy byly lepší, tak by ty plusové body byly jinde. Ale nemůžu si stěžovat, je to dobrý začátek,“ uvedl Březina na svazovém facebooku.

Před sobotními volnými jízdami jako třetí nejlepší Evropan ztrácí jen 1,28 bodu na sedmého Francouze Kevina Aymoze. Na rozdíl od ME neplánuje zařadit dva čtverné salchowy, celou Grand Prix totiž odjel s jedním. „Myslím si, že na sto procent pojedeme stejně jako celou sezonu, že ty dva čtveráky riskovat nebudeme, i když to naježděné mám. Myslím, že je zbytečné riskovat. Zajedu to, co mám natrénované a co vím, že jsem schopen zajet na sto procent,“ prozradil.

Chen jako jediný z favoritů na zlato odjel čistý krátký program se dvěma čtvernými skoky, lutzem a toeloopem. Získal 107,40 bodu a má blízko k obhajobě titulu. „Jsem spokojený s tím, jak jsem dneska zajel. Není to reakce na kohokoliv ze soupeřů, prostě mám radost z toho, jak jsem zajel já,“ pochvaloval si devatenáctiletý Američan. Druhý je překvapivě jeho krajan Jason Brown, kterému skvělé provedení krátkého programu bez čtverného skoku vyneslo 96,81 bodu.

Favoritům se nedařilo

Nedařilo se favorizovaným Japoncům. Dvojnásobný olympijský vítěz Juzuru Hanju, který se vrací po listopadovém zranění kotníku, zaváhal u plánovaného čtverného salchowu. Ubral z něj dvě obrátky a nezískal ani bod, protože sólový dvojitý skok v krátkém programu není povolený. Průběžně je tak třetí se ztrátou dvanácti a půl bodu na Chena.

Stěhování, svatba a ryby místo červeného masa. Krasobruslař Březina se po změnách vrací mezi elitu

Číst článek

„Myslím, že jsem ten první skok trochu uspěchal. Teď jsem ze svého vystoupení zklamaný. Ale už je po krátkém programu. Chtěl bych chytře využít pátek k tomu, abych se připravil na volnou jízdu,“ řekl zklamaný Hanju. Svůj zdravotní stav chce komentovat až po skončení světového šampionátu.

Nezastoupil ho ani stříbrný olympijský medailista Šoma Uno, který upadl při nedotočeném pokusu o čtverný flip a je šestý.

Ještě víc kazili Rusové. Nejlepší z nich Michail Koljada, který loni získal bronz, je až desátý. Zatímco na ME v krátkém programu překonal stobodovou hranici, tentokrát získal pouze 84,23 bodu.

Volné jízdy mužů jsou na programu v sobotu od 9.30 našeho času.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme