Ledeckou porazila v super-G i krajanka Pauláthová. Vyhrála Shiffrinová, Vonnová ošklivě upadla

Českým lyžařkám se v super-G na mistrovství světa v Åre nedařilo. Ester Ledecká skončila až 26., Kateřina Pauláthová byla o něco rychlejší a dojela 24. Vítězství v závodě, který dokončilo jen 29 závodnic z 45, slaví suverénka letošní sezony, Američanka Mikaela Shiffrinová.

Åre/Švédsko Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ester Ledecká.

Ester Ledecká. | Foto: Denis Balibouse | Zdroj: Reuters

Ledecká ztrácela hned na prvním mezičase na vedoucí Shiffrinovou 23 setin, pak chybovala a jen stěží se udržela na trati, což ji stálo další ztrátu. V cíli nakonec senzace olympijských her v Pchjongčchangu zaostala za vítězkou o 2,80 sekundy a zařadila se na 23. příčku. To bylo v tu chvíli poslední místo mezi závodnicemi, které jízdu dokončily.

Ledeckou čeká v Åre první závod na mistrovství světa, kromě soupeřek bude bojovat i s mrazem

Číst článek

Druhá Češka na startu Pauláthová svou krajanku porazila o 27 setin a zařadila se o jedno místo před ni. V konečném pořadí skončila 24., Ledecká byla mezi 29 lyžařkami, které dojely do cíle, třetí od konce. Porazila jen Rumunku a Mexičanku, které měly více než pětisekundové manko. 

Ledecká i Pauláthová se stejně jako další lyžařky musely vyrovnat s horší viditelností, protože po první dvacítce závodnic slunce zašlo za mraky a sjezdovku zahalil stín.

Vonnová nedokončila

Vítězná Shiffrinová se pasovala do role favoritky, když v této sezoně Světového poháru vyhrála všechny tři superobří slalomy, jichž se zúčastnila. Navzdory chybě na předposledním skoku za sebou o dvě setiny nechala Italku Sofii Goggiaovou. O další tři setiny zpět skončila Švýcarka Corinne Suterová.

Rekordmanka v počtu vítězství ve Světovém poháru a mistryně světa v této disciplíně z roku 2009 Lindsey Vonnová, která plánuje po šampionátu v Åre ukončit kariéru, v úvodu trati upadla a závod nedokončila. Z hrůzostrašně vypadajícího karambolu ale zřejmě vyvázla bez vážnějších zranění, do cíle po několika minutách volně dojela na lyžích.

Čtyřiatřicetiletá Vonnová v úvodu tratě, která byla kvůli silnému větru o 300 metrů zkrácena, za terénní nerovností čelně trefila červenou branku. Vytrhla ji, praporek se jí zahákl za botu a po pádu hlavou napřed dojela po břiše až do ochranné sítě. V cílovém prostoru vše vyděšeně sledovali diváci i vedoucí krajanka Mikaela Shiffrinová.

K Vonnové přijeli zdravotníci, ale Američanka se po vyproštění ze sítě postavila, nasadila lyže a sjela sama sjezdovku dolů. Americká lyžařská legenda by tak v Åre mohla nastoupit do sjezdu, který lyžařky čeká v neděli.

Vítězka 82 závodů ve Světovém poháru, jejíž kariéru poznamenala četná zranění kolena, nehodlá po MS pokračovat v útoku na absolutní rekord Švéda Ingemara Stenmarka, který vyhrál o čtyři závody více. Zdravotní stav jí totiž nedovoluje lyžovat tak, jak by chtěla.

„Kdyby mi chybělo jedno vítězství, tak bych možná pokračovala, ale v téhle chvíli si nemyslím, že bych mohla lyžovat tak, jak bych potřebovala k výhrám v závodech. Nemá pro mě cenu ruinovat si tělo kvůli pěti dalším triumfům,“ řekla Eurosportu před začátkem superobřího slalomu.

Mistrovství světa ve sjezdovém lyžování v Åre (Švédsko):
Ženy - super-G:
1. Shiffrinová (USA) 1:04,89, 2. Goggiaová (It.) -0,02, 3. Suterová (Švýc.) -0,05, 4. Rebensburgová (Něm.) -0,07, 5. N. Fanchiniová (It.) -0,14, 6. Mowinckelová (Nor.) -0,16, 7. Marsagliaová (It.) -0,24, 8. Štuhecová (Slovin.) -0,26, 9. Gutová-Behramiová (Švýc.) -0,48, 10. Brignoneová (It.) -0,54, ...24. Pauláthová -2,53, 27. Ledecká (obě ČR) -2,80.

ČTK, tat Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme