FIS změnila názor. Legkov a spol. už nesmějí startovat ve Světovém poháru

Mezinárodní lyžařská federace (FIS) zakázala start ve Světovém poháru šesti ruským běžcům v čele s Alexandrem Legkovem, kteří byli distancováni za doping na olympijských hrách v Soči. Minulý víkend v úvodním dílu seriálu ve finské Ruce ještě závodit mohli

Tento článek je více než rok starý.

Oberhofen/Švýcarsko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maxim Vylegžanin, jeden z potrestaných ruských dopingových hříšníků

Maxim Vylegžanin, jeden z potrestaných ruských dopingových hříšníků | Foto: Kai Pfaffenbach | Zdroj: Reuters

Legkov, Jevgenij Bělov, Maxim Vylegžanin, Alexej Petuchov, Jevgenija Šapovalovová a Julia Ivanovová byli kvůli dopingu začátkem listopadu doživotně vyloučeni z olympijských her a přišli o výsledky z domácí olympiády v Soči 2014. Od FIS měli kvůli dopingovému podezření zastavenou činnost od loňského prosince, distanc jim však vypršel 31. října.

Nikdo medaili nevrátí, budeme se soudit, říká šéfka ruských lyžařů

Číst článek

Vzhledem k tomu, že federace ještě minulý týden neměla v ruce písemné rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru (MOV) o jejich diskvalifikaci, neměla údajně možnost jim suspendaci prodloužit. Celá šestice tak mohla v závěru minulého týdne startovat v úvodních závodech SP v Ruce, čehož využila trojice Šapovalovová, Vylegžanin a Bělov.

Dnes představitelé FIS oznámili, že dokumenty MOV obdrželi. „Jsme zděšeni rozsahem systematického podvodu,“ uvedla federace v odůvodnění zastavení činnosti.

Původní vítěz závodu na 50 km v Soči Legkov, trojnásobný stříbrný medailista Vylegžanin a jejich čtyři reprezentační kolegové byli potrestáni na základě zprávy Světové antidopingové agentury (WADA) o dopingových podvodech během OH.

Jejich vzorky vykazovaly známky neautorizovaného otevření, Legkov je navíc podezřelý z toho, že před hrami konzumoval „koktejl“ z anabolických steroidů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme