Ester může jezdit i za jinou zemi, naznačil Ledecký. Důvodem sporu nejsou peníze, ale výběr sponzorů

Janek Ledecký tvrdí, že s lyžařským svazem válčí od chvíle, kdy jeho dcera Ester jako šestiletá začala závodit. V emocích, které v něm vyvolaly spory kolem její reprezentační smlouvy, ve středu vyzval prezidenta Svazu lyžařů ČR Lukáše Sobotku k rezignaci. A nevyloučil, že dvojnásobná olympijská vítězka změní reprezentační barvy, pokud kvůli přetrvávajícím konfliktům nebude mít jinou možnost.

Praha (Aktualizováno: 19:07 5. 9. 2018) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ester Ledecká.

Ester Ledecká. | Foto: Anders Wiklund | Zdroj: AP

Zpěvák a skladatel Ledecký do kontaktu s veřejným sektorem přišel ve chvíli, kdy jeho dcera jako šestiletá začala závodit. „Od té doby vedeme se svazem lyžařů nepřetržitou válku. Vždycky je to jenom proto, že funkcionáři svazu lyžařů podlehli pocitu, že závodníci a závody jsou tady jenom díky svazu lyžařů. Tou pravdou objektivní je, že bez členství ve svazu lyžařů si nezazávodíte, nepustí vás na start. Kdyby tady nebyl ten svaz, tak by se závodníkům závodilo úplně senzačně, akorát by si funkcionáři svazu museli najít nějakou práci,“ říkal Ledecký na tiskové konferenci.

Svaz lyžařů: Nabízíme Ester výjimečné podmínky. ‚Lžou a překrucují fakta,‘ reaguje agentura Ledecké

Číst článek

Za celých sedmnáct let se podle něj situace nezměnila, proto ho spory provázející vyjednávání reprezentační smlouvy Ledecké až tak moc nepřekvapily. „Opravdu mě dostalo na kolena prohlášení svazu, že ji nepřihlásí na závody, pokud nepodepíše reprezentační smlouvu. Považuji to za bizarní a nehoráznou záležitost,“ rozčiloval se.

Naštvalo ho také úterní vyjádření svazu, jehož představitelé ultimátum popřeli a tvrdili, že spory se týkaly částky poskytované prostřednictvím svazu na přípravu. „Myslím, že potom, co pan Sobotka pustil za lži, by měl být první vstřícný krok od svazu rezignace předsedy,“ prohlásil Ledecký.

Nemyslí si ale, že by byl Sobotka „takový frajer“, aby sám odstoupil. „Dokud to půjde, tak bude jako pijavice přisátej na toku těch státních peněz,“ zaútočil znovu. Chtěl by, aby svaz zprůhlednil tok veřejných financí, které dostává z ministerstva školství.

Klíčové pro dvojnásobnou olympijskou vítězku je, aby byla přihlašována na závody. „Ester všem vzkazuje, že bude závodit, ať se děje, co se děje,“ řekl. A dodal, že pokud se s českým svazem nedohodne, může to být v jiných barvách. „Otevřeně musím říct, že když to jinak nepůjde, tak je to samozřejmé,“ doplnil Ledecký.

Šéf agentury Sport Invest David Trávníček jeho silná slova okamžitě mírnil. „My jsme přesvědčeni, že Ester Ledecká bude nadále reprezentovat Českou republiku a závodit za ni,“ řekl.

Sport Invest: Nejde o peníze, ale podmínky výběru sponzorů

Šéf Sport Investu David Trávníček se pozastavil nad tím, že svaz zveřejnil podrobné finanční podmínky návrhu smlouvy. „To se ve slušné společnosti nedělá. Ty peníze nejsou svazu. Svaz je jen průtokovým ohřívačem peněz z ministerstva školství,“ řekl.

Ledecká vs. lyžařský svaz. Pokračuje spor o reklamní plochy na kombinézách?

Číst článek

Jádro sporu je navíc podle něj úplně jinde. „Svaz nás svým jednáním omezuje. Omezuje svobodu Ester při výběru komerčních partnerů,“ řekl Trávníček.

Problém se podle něj netýká rozsahu reklamních ploch na oblečení Ledecké, ale podmínek, které si svaz stanovil pro výběr jejích sponzorů. „V okamžiku, kdybychom podepsali smlouvu navrženou před koncem srpna, tak by se Ester připravila dobrovolně o komerční prostředky. Ve čtyřletém období by to byl v součtu řádově její celoroční rozpočet,“ řekl Trávníček.

Konkrétní částky s odkazem na obchodní tajemství nespecifikoval, ale popřel informaci svazu, že jen na kombinéze pro alpské lyžování má jeho agentura k dispozici plochy v hodnotě zhruba 20 milionů korun. „Celková částka za reklamy na kombinéze je nižší a odlišná od částky, o které mluví svaz,“ poznamenal jen.

Sport Invest také trvá na tom, že svaz dával Ledecké ultimátum. Novinářům jeho zástupci předložili dopis podepsaný šéfem svazu Lukášem Sobotkou, ve kterém je uvedeno, že pokud Ledecká nepodepíše reprezentační smlouvu do 31. srpna, přijde o statut reprezentanta ČR, bude jí zastaveno veškeré financování a nebude přihlašována na závody.

Svaz: Zazněla spousta agrese a zavádějících výroků

Zástupci Svazu lyžařů ČR chtějí se Sport Investem o reprezentační smlouvě Ledecké znovu jednat ve čtvrtek. „I přes spoustu agrese a zavádějících výroků, které padly na dnešní tiskové konferenci agentury Sport Invest, je Svaz lyžařů ČR nadále a dlouhodobě otevřen k dalšímu jednání o reprezentační smlouvě Ester Ledecké. Jsme rozhodně připraveni se se zástupci agentury Sport Invest zítra sejít a stále pevně doufáme v to, že dospějeme k oboustranné dohodě,“ uvedl lyžařský svaz v prohlášení.

Ester Ledecká se pře s lyžařským svazem o smlouvu. ‚Svaz se snížil k vydírání,‘ stěžuje si její manažer

Číst článek

Svaz v úterý tvrdil, že současné spory nebrání tomu, aby přihlásil Ledeckou na závody v Chile a další podniky mezinárodní federace FIS. Problém by mohl nastat na začátku Světového poháru, pro který je z pohledu svazu reprezentační smlouva nezbytná.

„Plně si uvědomujeme, že Ester je naprosto výjimečný sportovec, kterému proto nabízíme vysoce nadstandardní podmínky, jež v historii Svazu lyžařů ČR nemají obdoby. Děláme maximum pro to, aby Ester mohla reprezentovat a nadále dělala českým fanouškům radost. A pevně věříme, že o to samé jde stále také Sport Investu,“ uvedli zástupci svazu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme