Rekordmanka Shiffrinová vládne Světovému poháru lyžařek. ‚Je fantastická,‘ říká Ledecká

Světový pohár lyžařek má v této sezóně jasnou hvězdu. Američanka Mikaela Shiffrinová vede celkové pořadí se skoro trojnásobným počtem bodů oproti své nejbližší pronásledovatelce. Hlavním důvodem je, že k točivým disciplínám začala vítězit i v těch rychlostních.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lyžařka Mikaela Shiffrinová vyhrála v Pchjongčchangu zlato ze superobřího slalomu.

Mikaela Shiffrinová. | Foto: Frank Hoermann | Zdroj: ČTK

„Mikaela je fantastická lyžařka. Jezdí s takovým přehledem, že je to až neuvěřitelné. Jsem ráda, že s ní můžu závodit na stejném levelu, ačkoliv ona je o několik levelů výš než já,“ řekla Radiožurnálu Ester Ledecká.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rekordmanka Shiffrinová vládne Světovému poháru lyžařek. ‚Je fantastická,‘ říká Ledecká

Ona sama je pouze o deset dnů mladší než Mikaela Shiffrinová, ale mluví o ní, jako kdyby byla legendou. A je docela dobře možné, že se jí v dalších letech i stane.

Už před Vánoci se dostala na první místo historické tabulky v počtu vítězství v ženském slalomu, zároveň vyhrála i závody v obřím slalomu a super-G. Otázkou je, jestli to není proto, že kvůli zranění letos chybí hned několik velkých jmen včetně Lindsey Vonnové.

„Zrovna jsem nad tím přemýšlel, protože loni jsem si říkal, že v rychlostních disciplínách je slabší konkurence. Dnes jsem se ale díval na obří slalom a myslím si, že to tak není a že je to všude stejné. Shiffrinová je prostě tak dobrá,“ říká trenér Tomáš Bank.

Americká lyžařka Shiffrinová vyhrála slalom v Semmeringu, už 36. ve Světovém poháru

Číst článek

„Myslím, že je to hlavně tím, že začala jezdit rychlostní disciplíny trénovat. Samozřejmě hvězda jejího formátu dostane nejrychlejší lyže, což je v těchto disciplínách velká věc. Když někdo umí lyžovat tak jako ona, tak super-G sjede nejlépe,“ vysvětluje Bank s tím, že velké hvězdy se v historii vždycky dokázaly prosadit ve všech čtyřech disciplínách.

Třeba Janica Kosteličová, Anja Pärsonová, nebo Tina Mazeová. A také, že posun od točivých disciplín ke sjezdu a super-G je normálním vývojem lyžaře.

„Co vím, tak to tak bývá, že holky postupně začínají se slalomovými disciplínami, obřími slalomy a potom se postupně dostávají do těch rychlostních,“ potvrzuje Ester Ledecká.

Umění Mikaely Shiffrinové velmi pravděpodobně uvidíte v příštím roce i v Česko, 8. a 9. března ji čekají závody ve Špindlerově Mlýně

Martin Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme