Biatlonistka Davidová se stala mistryní světa, po bezchybné střelbě ovládla vytrvalostní závod

Markéta Davidová zvládla vytrvalostní závod na mistrovství světa v biatlonu ve slovinské Pokljuce na výbornou. Česká jednička zastřílela čistě všechny položky a díky druhému nejrychlejšímu běhu vybojovala zlatou medaili. Naposledy se Česko radovalo z nejcennějšího kovu před čtyřmi lety v Hochfilzenu, kdy ho ve sprintu získala Gabriela Koukalová.

Pokljuka (Aktualizováno: 14:16 16. 2. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Davidová hodila nezdary z minulého týdne za hlavu a vůbec poprvé v sezoně vyčistila všechny terče, navíc se jí to podařilo ve čtyřpoložkovém závodě.

„Musím říct, že mě dneska víc těší, že jsem zastřílela dobře, a že to vyšlo na první místo, je něco neskutečného. Krásný bonus navíc a jsem ráda, že se mi konečně povedlo zastřílet,“ sdělila své bezprostřední dojmy Radiožurnálu v cíli Davidová.

Čtyřiadvacetiletá česká závodnice závodnice vyhrála o 27,9 sekundy před olympijskou vítězkou Hannou Öbergovou ze Švédska a sama přiznala, že zlato z mistrovství světa řadí mezi své největší úspěchy v kariéře.

Myslím, že těch hezkých momentů mám spoustu a tenhle se tam určitě zařadí. Ale ono je strašně těžké vybírat ten jeden nejlepší,“ prozradila Davidová.

Poslední ránu jsem se snažila silou vůle dotlačit, aby spadla, přiznala Davidová po životním závodě

Číst článek

Z dalších českých reprezentantek rozjela závod skvěle Lucie Charvátová a po první střelbě dokonce vedla. Pak ale nasbírala celkem pět chyb a obsadila 48. příčku.

Lépe si vedla Eva Puskarčíková, jež s jednou chybou doplatila na pomalý běh a skončila sedmatřicátá. Jessica Jislová obsadila 64. příčku.

Životní úspěch

Pokljuka, kde v prosinci 2018 díky třetímu místu ve vytrvalostním závodě získala první medaili ve Světovém poháru, přinesla Markétě Davidové životní úspěch. Seniorským titulem navázala na juniorské zlato ze stíhačky z roku 2018.

Úspěchy Markéty Davidové

MS 2021 (Pokljuka) - zlato (vytrvalostní závod)
MS 2020 (Anterselva) - bronz (smíšená štafeta)
vítězka dvou závodů SP (sprint Anterselva 2019 a vytrvalostní závod Pokljuka 2021)
juniorská mistryně světa ve stíhacím závodě 2018

Vytrvalostní závod je úspěšnou českou disciplínou. Světové tituly v ní získali v roce 2003 Kateřina Holubcová a v roce 2005 Roman Dostál.

V úterý na úspěšné české reprezentanty navázala Davidová, která se postarala o vůbec první českou medaili v tomto ročníku Světového poháru.

V elitním seriálu před úterním triumfem vyhrála Davidová jen jednou, před dvěma lety v Anterselvě. Po loňském bronzu ve smíšené štafetě získala první individuální medaili na mistrovství světa.

Mistrovství světa v biatlonu v Pokljuce (Slovinsko) - vytrvalostní závod:

Ženy (15 km): 1. Davidová (ČR) 42:27,7 (0 trest. minut), 2. H. Öbergová (Švéd.) -27,9 (1), 3. Tadrevoldová (Nor.) -1:04,0 (1), 4. Hauserová (Rak.) -1:52,2 (2), 5. Mironovová (Rus.) -2:05,8 (2), 6. S. Gasparinová (Švýc.) -2:09,6 (2), 7. Preussová (Něm.) -2,14,4 (2), 8. Cadurischová (Švýc.) -2:15,2 (1), 9. Wiererová (It.) -2:20,2 (2), 10. Schwaigerová (Rak.) -2,20,8 (1), ...37. Puskarčíková -4:24,8 (1), 48. Charvátová -5:08,9 (5), 64. Jislová (všechny ČR) -5:41,7 (3)

nyc, mim Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme