Běžec na lyžích Martin Jakš ukončil v 31 letech kariéru, olympijský medailista se chce věnovat rodině

Běžec na lyžích Martin Jakš se rozhodl ukončit aktivní kariéru. Jednatřicetiletý olympijský medailista z Vancouveru a mistr světa do 23 let se chce více věnovat rodině. „Už před sezonou jsem to měl trochu v hlavě, ale finální rozhodnutí jsem nechával až na jaro,“ uvedl Jakš na webu Českého svazu lyžařů.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 12:04 20. 4. 2018) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Běžec na lyžích Martin Jakš na olympiádě v Pchjongčchangu

Běžec na lyžích Martin Jakš na olympiádě v Pchjongčchangu | Foto: Carlos Barria | Zdroj: Reuters

Jakš končí po povedené olympijské sezoně. Na hrách v korejském Pchjongčchangu se Jakš dvakrát probojoval do nejlepší desítky - ve skiatlonu byl devátý a na klasické padesátce osmý. V týmovém sprintu s Alešem Razýmem navíc obsadil šesté místo. 

„Nakonec to po této sezoně bylo trochu těžší, protože jsem z ní měl dobrý pocit. Jak výsledkově, tak i systémem,“ řekl Jakš, který se definitivně rozhodl až po narození třetího dítěte. „Krátce po návratu z olympiády se nám předčasně narodil chlapeček. Má přítomnost doma bude nyní tedy ještě důležitější. A to nakonec rozhodlo,“ vysvětlil Jakš.

K pokračování v kariéře ho nepřesvědčilo ani lákadlo další spolupráce s finským šéftrenérem české reprezentace Ilkkou Jarvou. „Na splnění cílů v tréninku, které jsme si stanovili, nebylo během jednoho léta dost času,“ uvedl Jakš.

Trenérská budoucnost? 'Uvidíme,' říká Jakš

U sportu by ale Jakš rád zůstal a rýsuje se jeho možná trenérská spolupráce s českým týmem. „Budeme velice rádi, když se v budoucnu domluvíme na nějaké formě spolupráce. Jako například s Martinem Koukalem, který působí u juniorské reprezentace. Závodníci, kteří dosáhli významných světových úspěchů, rozhodně mají co předávat dalším generacím,“ uvedl sportovní ředitel běžeckého úseku lyžařského svazu Lukáš Sacher.

„Martin toho pro české běžecké lyžování odvedl spoustu, je posledním z té veleúspěšné generace závodníků. V posledních letech byl lídrem nejen v závodech, ale také pilířem celého týmu. Všichni mladší reprezentanti k němu vzhlíželi a on jim toho hodně předal,“ dodal Sacher.

Uvidíme, jak se to vyvine,“ řekl Jakš.

tat, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme