Rychlobruslařka Sáblíková si na mistrovství světa dojela pro stříbrnou medaili na trati 3000 metrů

Rychlobruslařka Martina Sáblíková získala na mistrovství světa stříbrnou medaili v závodu na 3000 metrů. Z vítězství se v Heerenveenu radovala domácí Antoinette de Jongová, za kterou česká obhájkyně zlata zaostala o jednu desetinu sekundy.

Tento článek je více než rok starý.

Heerenveen (Nizozemsko) (Aktualizováno: 17:23 11. 2. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martina Sáblíková

Martina Sáblíková | Zdroj: Reuters

Sáblíková v Nizozemsku zajela čas 3:58,57 minuty, což je její nejlepší letošní výkon i osobní maximum v hale Thialf. Bronz vybojovala další domácí reprezentantka Irene Schoutenová.

Dokázala to! ❤️🔥 Nezastavitelná Martina Sáblíková má stříbro z mistrovství světa! 🥈 Gratulujeme, Martino!

#worldchampionship #speedskating

16:01 – 11. 02. 2021

6 82

„Když jsem projela cílem a viděla jsem, že jsem druhá, tak jsem si říkala, pane bože, hlavně mi neříkejte, že budu zase čtvrtá. Teď jsem za to hrozně ráda, ať už je to desetina, která mě dělí od zlata, tak mám placku a můžu jet domů,“ řekla spokojená Sáblíková Radiožurnálu.

Druhá Češka na startu Nikola Zdráhalová byla stejně jako před rokem v Salt Lake City čtrnáctá. I ona předvedla svůj nejlepší výkon v sezoně na této trati.

Třiatřicetiletá Sáblíková byla letos ve dvou závodech na 3000 metrů ve Světovém poháru čtvrtá a oproti předešlým letům nebyla hlavní favoritkou MS. Pět soupeřek totiž dokázalo v atypické sezoně, kdy rychlobruslaři závodí v takzvané „bublině“ jen v Heerenveenu, zajet lepší čas.

Na vrcholnou akci se ale Sáblíková připravila dobře. Představila se v předposlední rozjížďce společně s objevem sezony Ragne Wiklundovou z Norska, a přestože byla dlouho pomalejší než dvacetiletá soupeřka, v závěru ji předstihla a v Heerenveenu poprvé pokořila čas 3:59. Byla ale o desetinu sekundy pomalejší než De Jongová, která jela před ní.

Dramatické čekání

Svěřenkyně trenéra Petra Nováka tím pádem neměla po projetí cílem jistotu medaile, v poslední rozjížďce totiž startovaly dvě nejrychlejší ženy dosavadní sezony Ruska Natalija Voroninová a Irene Schoutenová z Nizozemska.

Ani jedna z nich ale Sáblíkovou ani De Jongovou neohrozily, Schoutenová se nicméně jako třetí dokázala dostat pod čtyři minuty a získala bronz. Za českou reprezentantkou zaostala o více než sekundu.

Sáblíková vybojovala na světových šampionátech na této trati jedenáctou medaili, šestkrát byla zlatá a pětkrát stříbrná. V Heerenveenu se představí ještě v neděli v závodu na 5000 metrů.

Martina Sáblíková se pochlubila stříbrnou medailí z MS:

Mistrovství světa v rychlobruslení na jednotlivých tratích v Heerenveenu:

Ženy: 3000 m: 1. De Jongová (Niz.) 3:58,47, 2. Sáblíková (ČR) 3:58,57, 3. Schoutenová (Niz.) 3:59,75, ...14. Zdráhalová (ČR) 4:09,13.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme