Číňané si měří teplotu každý den, říká Sáblíková před MS. Trenér Novák se myje i po jízdě výtahem

Už několik velkých sportovních akcí museli organizátoři zrušit kvůli šíření nákazy novým koronavirem. Mistrovství světa v rychlobruslařském víceboji se v norském Hamaru o víkendu sice uskuteční, ale jeho účastníci si musí nechat změřit teplotu.

Tento článek je více než rok starý.

Hamar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martina Sáblíková

Martina Sáblíková | Zdroj: Reuters

Nejlepší rychlobruslaři můžou mít před světovým šampionátem formu na zlato, ale nemusí jim to být nic platné. Pokud by závodník měl pár dní před mistrovstvím zvýšenou teplotu, nedostane ani akreditaci a závodit nemůže.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si Martinu Sáblíkovou, jaká opatření musí podstupovat závodníci kvůli koronaviru

„Musíme být kontrolováni a měří nám teplotu. Díky tomu jsme dostali i akreditaci na závody, protože kdyby zjistili, že má někdo zvýšenou teplotu, tak nesmí na dráhu ani mezi závodníky. Dost se to tady hlídá,“ popisuje Radiožurnálu Martina Sáblíková.

Speciální režim pro Číňany

Kontrolou teploty prochází všichni členové týmů. Od závodníků, přes trenéry, až po maséry a fyzioterapeuty. Čínská reprezentace má speciální režim. Už před šampionátem na jednotlivých tratích, který se jel ve Spojených státech před dvěma týdny, mohl čínský národní tým přicestovat do místa konání až v den zahájení.

Do té doby zůstal v Kanadě 14 dní karanténě a i v norském Hamaru jsou Číňané na rozdíl od ostatních výprav pod pečlivým dohledem.

„Koukali jsme, že čínská reprezentace si měří teplotu každý den. Oni opravdu neponechávají nic náhodě,“ doplňuje Sáblíková.

Důvodem kontrol je nejen včasné odhalení možného nakaženého, ale mělo by dodat i pocit větší bezpečnosti pro všechny účastníky šampionátu.

„No nevím jestli se tak cítím, protože i když nám změří teplotu, tak to za dva dny může být jinak. Nemůžu říct, že bych se cítila bezpečně, ale rozhodně to nějak neprožívám,“ říká česká rychlobruslařka Nikola Zdráhalová.

Teploměr neřeší vše

Prevence ale není jen měření teploty. Všude kam se v akreditovaných zónách podíváte, tam stojí malá nádobka s dezinfekčním roztokem a takřka každý, kdo kolem ní prochází, si umyje ruce.

„Určitě na sebe dáváme víc pozor. Já když teď půjdu na večeři, tak si ty ruce dezinfikuji. Snažím se i když jdu na pokoj, protože někde sáhnu na kliku, nebo ve výtahu na knoflík. Mám to prostě v hlavě,“ přiznává před startem světového šampionátu reprezentační trenér Petr Novák.

Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme