Jela jsem asi nejrychleji v životě. Víc jsem udělat nemohla, řekla Sáblíková po stříbru na 5000 metrech

Přibližně čtvrt hodiny vydržel nový světový rekord Martiny Sáblíkové. Česká rychlobruslařka překonala zhruba o sekundu vlastní světové maximum, jenže v poslední rozjížďce se před ni o více než dvě vteřiny dostala Ruska Natalija Voroninová. Její nový světový rekord má hodnotu 6:39,02 sekundy. S nakonec stříbrnou Martinou Sáblíkovou mluvil přímo v Salt Lake City reportér Radiožurnálu Martin Charvát.

Rozhovor Salt Lake City Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martina Sáblíková po dojezdu. V tu chvíli se mohla radovat ze světového rekordu

Martina Sáblíková po dojezdu. V tu chvíli se mohla radovat ze světového rekordu | Zdroj: AP/ČTK

Gratuluji ke stříbrné medaili a výbornému času, ale nestane se mockrát, že by český sportovec vytvořil v olympijské disciplíně světový rekord a nevyhrál. Jaké to je?
Zajela jsem světový rekord a osobní rekord, jela jsem asi nejrychleji v životě. Pak nastoupila Natalija Voroninová a všechno bylo úplně jinak. Vedla o tři a půl vteřiny, což je neuvěřitelné.

Sáblíková zajela na pětikilometrové trati světový rekord, překonala ji však Ruska Voroninová

Číst článek

Zajela výborný čas, klobouk dolů před ní. Pod 6:40 jsem si vždycky přála zajet. Když jsem tam seděla, tak jsem si říkala, že to není možné, že fakt pojede pod 6:40. Musím říct, že jsem si v posledních dvou kolech na ni i zařvala, ať jede, protože to je bezvadný čas.

Takže jste ji ještě povzbuzovala, aby vás porazila a opravdu to dala?
Ono už to ani jinak dopadnout nemohlo. To by musela upadnout, aby svěťák nepřejela. Když už jsem viděla, že to může být pod 6:40, tak jsem chtěla, aby to zajela. Jet takový čas je neuvěřitelné. Jsem sportovec a vím, jaké to je zajet svěťák a pokořit nějakou hranici.

Kam až se může světový rekord na pěti kilometrech posunout? Jak moc rychlé to může být, protože jenom během tohoto závodu klesl o tři sekundy, což je z historického hlediska neskutečný rozdíl…
Je tu výborný led, navíc strašně roste konkurence – i Marina Zuevová, která jela s Voroninovou v páru, tak nade mnou do tří kilometrů také skoro vedla. Nakonec skončila čtvrtá, ale jela výborný závod. Přijde mi, že se zvyšuje výkonnost ostatních holek. Už to není o jedné o dvou, ale najednou je to takovéhle. Je to bezvadný.

'Čas 6:35 je reálný'

Za jak dlouho si myslíte, že se začne mluvit o čase 6:30?
V porovnání s tím, o kolik se teď rekord posunul, je to neuvěřitelná darda. Kdyby se měla pokořit hranice 6:30, tak by se každé kolo muselo jezdit o půl vteřiny rychleji, to je strašně moc.

‚Chci sebe i okolí přesvědčit, že na to ještě mám.‘ Sáblíková získala na MS už 21 zlatých medailí

Číst článek

Myslím si, že kdyby s takovouto jízdou měla k sobě soupeřku, která by ji mohla vyhecovat – což se těžko říká, protože to rozjela nejrychleji a měla obrovský náskok, takže by jí nikdo ani moc nepomohl – tak si myslím, že se to na 6:35 klidně může posunout.

Vzbudila jste se s tím, že jste zdravě nervózní? Jste v Salt Lake, kde se jezdí rychle a mohlo by to vyjít na rekordní čas? Minulý rekord jste zajela v Calgary, které je také vysoko položené a má podobně kvalitní dráhu…
Takhle jsem nad tím nepřemýšlela. Měla jsem výbornou soupeřku, nechtěla jsem prohrát v přímém souboji, což se podařilo. Nakonec z toho byl nový osobák, už nemůžu říkat svěťák. Jelo se mi fajn, se svojí jízdou jsem naprosto spokojená.

Mrzí vás to, že se u vás osobní rekord už nerovná světový rekord? Takhle to přece jen platilo řadu let…
Nemůžu říct, že mě to úplně mrzí. Samozřejmě že když vás po deseti letech někdo sesadí z titulu mistra světa, tak bych kecala, kdybych říkala, že to nezamrzí. Ale na druhou stranu jsem si zajela osobák a víc jsem pro to asi udělat nemohla. Posunula jsem si vlastní limit někam jinam. Jsem ale hrozně ráda, odjíždím odsud se zlatem a stříbrem. Co víc jsem si mohla přát?

Martin Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme