Česko nejspíš přijde o vítěze olympiády mládeže. Lyžař Švancer plánuje změnit reprezentační dres

Lyžař Matěj Švancer je výjimečným talentem, ale v českých barvách už zřejmě medaile z velkých závodů sbírat nebude. Patnáctiletý vítěz nedávných olympijských her mládeže v akrobatické disciplíně Big Air totiž od příští sezony pravděpodobně vymění českou reprezentaci za rakouskou.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Matěj Švancer

Matěj Švancer | Zdroj: Profimedia

České lyžování dost pravděpodobně přijde o jednoho výjimečně talentovaného sportovce. Patnáctiletý Matěj Švancer, který je ve své kategorii hvězdou freestyleových disciplín, zřejmě v blízké budoucnosti změní reprezentační dres.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lyžař Matěj Švancer vysvětluje, proč nejspíš změní reprezentační dres

„Já jsem se do Rakouska odstěhoval kvůli alpskému lyžování, ale to skákání mě prostě bavilo víc,“ říká Matěj Švancer, který vyrůstal v Praze, o svých začátcích v Rakousku, kam před lety vyrazil na testy jako sjezdový lyžař. Uspěl, dostal se na speciální sportovní školu a i s rodiči se odstěhoval do Kaprunu.

„Mluvím česky jen doma a tam jsem tak dva dny, takže vlastně moc česky nemluvím.“

Mladý lyžař tráví většinu času na internátu, kde svoji rodnou řeč nepotřebuje. Na konci příštího týdne ho čeká výjimečná akce v Orlických horách – ty přivítají historicky první český závod Světového poháru v lyžařském Big Airu.

Poslední skok v Česku?

Po Pekingu a Atlantě se tak elitní sportovci sjedou do Deštného. Tam budou bojovat o Křišťálový glóbus v disciplíně, ve které předvádějí triky na jednom velkém skoku, kde létají třeba až 30 metrů daleko a 13 metrů vysoko. A bude to možná poslední velký závod, který Matěj Švancer absolvuje jako český reprezentant.

„Vypadá to tak, že musí zažádat o občanství v Rakousku a až jim to schválí, tak se po sezoně rozhodne a vedení jejich reprezentace si o Matěje zažádá a my bychom jim měli dát souhlasné stanovisko. Kdybychom jim ho nedali, tak mu akorát způsobíme problémy, že by nemohl dva roky závodit a my mu nechceme házet klacky pod nohy, protože oni tam bydlí,“ vysvětlil trenér českých freestyle lyžařů Roman Dalecký. Ví, že v českých podmínkách Švancerovi nemůže nabídnout takové možnosti jako má rakouská reprezentace.

Klíčovou roli hraje čas

„My máme dojezdovou vzdálenost do Rakouska tak 4,5 hodiny. Oni tam jsou za půl hodiny a už jezdí, když je hezky. My to musíme plánovat dopředu a zkoordinovat to se školou, celý tým. A pak tam přijedeme a čtyři dny z těch pěti je ošklivo a nedá se nic. Tak cvičíme na pokoji, chodíme běhat a nemůžeme skákat,“ doplňuje Dalecký.

Při olympijské premiéře lyžařského Big Airu v roce 2022 v Pekingu už nejspíš Matěj Švancer bude reprezentovat Rakousko.

Takto Matěj Švancer vybojoval na olympiádě mládeže zlatou medaili pro Česko:

Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme