Místo rychlovlaku autobusy a náklaďáky. Do her zbývá 100 dní a pořadatelé mění plány

Do olympijských her v Jižní Koreji zbývá 100 dní a kromě bezpečnosti dělá organizátorům velké starosti doprava. Do hor ve východní části země se totiž lidé i materiál budou přesouvat hlavně po dálnici, která může být především během oslav lunárního nového roku téměř neprůjezdná.

Tento článek je více než rok starý.

Soul, Pchjongčchang Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pchjongčchang, dějiště ZOH 2018

Pchjongčchang, dějiště ZOH 2018 | Zdroj: Reuters

Původní plán na přesuny mezi Soulem a Pchjongčchangem obsahoval rychlejší a pohodlnější jízdu po kolejích - organizátoři ho ale kvůli velkému zájmu a kapacitním důvodům přehodnotili.

Poletíte do Koreje? Otázky a odpovědi pro fanoušky českých olympioniků

Číst článek

„Myslím, že to bude veliký oříšek. Organizační výbor změnil plán, původně měl dopravovat všechny týmy rychlovlakem, změnilo se to na autobusy a náklaďáky. Jsme zvědaví, jak to bude fungovat,“ popisuje Radiožurnálu šéf české olympijské mise Martin Doktor, který se před necelými dvěma týdny vrátil z inspekční cesty v Jižní Koreji.

Původní variantou tedy rychlovlakem by sportovci byli z letiště v dějišti olympiády za hodinu a půl, autobusem potrvá cesta víc než dvakrát déle.

„V současné době při normálním provozu jsou za tři a půl hodiny na místě, v případě nějakých komplikací by to mohlo být delší,“ tuší Doktor.

A bohužel i několikanásobně delší. Hlavně mezi 14. a 17. únorem. Jihokorejci totiž budou slavit nový lunární rok a podle tak cesta Soul - Pchjongčchang může protáhnout klidně i na 10 hodin.

V podobném duchu mluví i redaktorka Českého rozhlasu Kristina Lamperová, která je aktuálně na jihovýchodě země v Pusanu.

„Popojeli jsme metr, pak jsme minutu stáli, pak zase metr. A to jsou tu čtyřproudé silnice v jednom směru. V Soulu je situace úplně stejná. Bavila jsem se třeba s Čechy, kteří tam žijí, tak na trase mezi Soulem a Pchjongčchangem se kolony tvoří každý den od rána a mohou dosahovat délky až několik desítek kilometrů,“ přibližuje novinářka.

Jižní Korea má přes 50 milionů obyvatel a velikostně je srovnatelná s Maďarskem. Velká hustota zalidnění a zájem fanoušků z celého světa o olympijské hry by tak mohla výrazně zkomplikovat cestování sportovců.

„Samozřejmě není úplně skvělé, když tým přijede po deseti hodinách letu a musí se připravit na další dlouhé cestování,“ doplňuje Martin Doktor, který bude mít v Jižní Koreji na starosti celý český tým.

Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme