Mistry světa ve sprintu jsou Sundlingová a Klaebo. Čeští běžci na lyžích skončili ve čtvrtfinále

Norský běžec na lyžích Johannes Hösflot Klaebo jako první muž v historii obhájil titul mistra světa ve sprintu. Mezi ženami poprvé zvítězila Švédka Jonna Sundlingová. Čeští reprezentanti Tereza Beranová, Ondřej Černý, Michal Novák a Luděk Šeller vypadli ve dvanáctistupňovém teplu v německém Oberstdorfu shodně ve čtvrtfinále.

Tento článek je více než rok starý.

Oberstdorf (Aktualizováno: 15:14 25. 2. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Švédská běžkyně na lyžích Jonna Sundlingová v cíli finále mistrovství světa

Švédská běžkyně na lyžích Jonna Sundlingová v cíli finále mistrovství světa | Foto: KAI PFAFFENBACH | Zdroj: Reuters

Šestadvacetiletá Sundlingová ukončila na trati dlouhé 1200 metrů klasicky kralování Maiken Caspersen Fallaové. Norská šampionka z minulých dvou šampionátů tentokrát dojela druhá, bronz získala Slovinka Anamarija Lampićová.

VIDEO: Běžkyně na lyžích Beranová se řítila první do cíle, pak ji ruská soupeřka poslala na zem

Číst článek

Muži jeli 1500 metrů a Klaebo vyhrál všechno – suverénně kvalifikaci, čtvrtfinále i finále, které se proměnilo v triumf Norů. Stříbro bral Erik Valnes a bronz Haavard Solaas Taugböl. Rus Alexander Bolšunov skončil čtvrtý.

Novák, jenž byl v této sezoně Světového poháru dvakrát ve sprintu devátý, najížděl ve čtvrtfinále do cílové rovinky z šestého místa v kontaktu se soupeři, ale ve finiši na postup nedosáhl a byl pátý. Na stejné pozici skončil ve své rozjížďce Šeller, ale daleko za místy v semifinále. Novák v konečném pořadí obsadil 23. místo, Šeller byl o příčku horší.

Nadějně jel jednadvacetiletý Černý. Před druhým stoupáním dokonce vedl, ale zezadu se před něj tlačil v úzkém místě De Fabiani. Ital při manévru spadl a srazil na kolena i českého běžce. Černý tak dojel pátý a celkově byl jednadvacátý. „Výsledek beru a jsem s výkonem moc spokojený,“ uvedl v tiskové zprávě.

Ve čtvrtfinále s Beranovou se nezvykle komplikoval start a povedl se až na třetí pokus. Češka jela na chvostu a díky pádu Finky Mantintalové z čela rozjížďky i chybě Rusky Sorinové skončila čtvrtá, celkově pak dvacátá.

„Do čtvrtfinále jsem šla s taktikou, že se v posledním sjezdu za někým vyvezu a budu silná ve finiši. Jenže trať hodně povolila a i když jsem měla svoje nejlepší lyže, tak mi na těch podmínkách nejely a z kopce jsem nestíhala. Nebyla to vina servisu, který odvedl výbornou práci, ale samotných lyží. Rychlejší bohužel nemám,“ uvedla Beranová.

Už v kvalifikaci skončila trochu nečekaně Kateřina Janatová a také Petra Hynčicová, Petra Nováková a Jan Pechoušek.

Nejlepším českým výsledkem ve sprintu na MS je pátá příčka Martina Koukala z Val di Fiemme 2003. Aleš Razým skončil v Liberci 2009 o příčku horší.

Sundlingová odjela finále stylem start – cíl. Zkušená Fallaová si pro pátou medaili ze sprintu na MS v řadě a zároveň první stříbro dojela s odstupem 2,32 vteřiny.

Lídr Světového poháru Bolšunov se snažil finále rozjet ve vysokém tempu, ale Norové se ho udrželi a rozhodli ve stoupání před finišem. V cílové rovince pak nedal favorizovaný čtyřiadvacetiletý Klaebo krajanům šanci.

Mistrovství světa v klasickém lyžování v Oberstdorfu (Německo):

Běh:
Sprint klasicky:
Muži (1,5 km): 1. Klaebo 3:01,30, 2. Valnes -0,66, 3. Taugböl (všichni Nor.) -0,80, 4. Bolšunov -5,92, 5. Usťugov (oba Rus.) -17,41, 6. Svensson (Švéd.) -20,49, ... 21. Černý, 23. Novák, 24. Šeller, v kvalifikaci 41. Pechoušek (všichni ČR).

Ženy (1,2 km): 1. Sundlingová (Švéd.) 2:36,76, 2. Fallaová (Nor.) -2,32, 3. Lampičová (Slovin.) -2,35, 4. Hagströmová (Švéd.) -3,94, 5. Stensethová -7,31, 6. T. U. Wengová (obě Nor.) -10,76, ...20. Beranová, v kvalifikaci 32. Janatová, 35. Hynčicová, 46. Nováková (všechny ČR).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme