Mladí snowboardcrossaři shánějí peníze na juniorské mistrovství světa, pomáhá jim i Eva Samková

Celkem deset českých snowboardcrossařů může letos závodit na juniorském mistrovství světa, ale má to jeden háček. Chybějí peníze. Šampionát totiž hostí na přelomu srpna a září Nový Zéland, a tak tým, ze kterého vzešla i olympijská vítězka Eva Samková, shání finance i přes internetovou sbírku.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mladí čeští snowboardcrossaři.

Mladí čeští snowboardcrossaři. | Zdroj: Czech SBX team

„Jsem ráda, že to takhle pokračuje. Je na hraně, jestli to vyjde. Já doufám, že to dopadne. Všichni se snažíme, aby to klaplo a mohli tam odjet, protože hrozně makají a myslím, že si to zaslouží,“ povídá zlatá a bronzová olympionička Eva Samková, která je jednou z hlavních tváří nejen českého snowboardcrossu, ale i zimních sportů obecně.

Cílová částka, kterou se tým snaží na webu hithit.com vybrat, je 600 tisíc korun a kdokoli tam může přispět koupí různých drobností, ale i věcí z olympijských her v Jižní Koreji. Pokud se při těchto sbírkách nevybere koncová částka, všechny peníze se vrací.

Samková v bráně, Erbanová v útoku. Olympijské medailistky pomáhaly florbalem

Číst článek

„Myslím, že s tou myšlenkou přišla Evka, protože už s tím měla nějaké zkušenosti. Když jsme na jaře zjistili, jaké možnosti s financováním juniorů má, tak jsme sezvali rodiče potenciálních účastníků a samotné účastníky a s nimi jsme se společně domluvili a rozhodli, že zkusíme získat peníze i touto cestou,“ říká trenér Marek Jelínek.

„Z mého pohledu je to důležité, protože si pamatuji, že na svém prvním juniorském mistrovství světa jsem vyhrála a díky tomu se mohla trochu nastartovat moje kariéra,“ doplňuje Eva Samková trenéra Marka Jelínka.

Eva Samková vzpomíná na juniorský světový šampionát z roku 2010, který hostila shodou okolností stejně jako letos novozélandská Cardona. Česká závodnice tam v sedmnácti letech dominovala, ukázala svůj velký potenciál a necelé čtyři roky poté se v Soči radovala z olympijského zlata

„Mistrovství světa juniorů je pro snowboardcrossaře samozřejmě vrcholem jejich snažení a trénování. Pokud se na něj nominují a potom se jich zúčastní, tak při případném úspěchu mohou počítat s určitou podporou od státu a jejich kariéra může pokračovat dál,“ mluví Marek Jelínek o tom, že pokud během doby v juniorské reprezentaci závodníci nepředvedou na vrcholných akcích zajímavý výsledek, tak to většinou ani s pomocí rodičů nedokážou ufinancovat a jejich sportovní kariéra většinou končí, ještě než přejdou do dospělé kategorie. A tomu chce i s pomocí internetové sbírky český snowboardcrossový tým zabránit.

Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme