MOV bude rozhodovat o účasti Rusů na olympiádě v Pchjongčchangu, možné je i jejich vyloučení

Mezinárodní olympijský výbor v úterý večer rozhodne, jestli budou na zimních hrách v Jižní Koreji bojovat o medaile i ruští sportovci. Kvůli systematickému dopingu během her v Soči 2014 už MOV potrestal pětadvacet Rusů a odebral jim jedenáct medailí.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda MOV Thomas Bach při svém projevu na pražském zasedání ANOC

Předseda MOV Thomas Bach při svém projevu na pražském zasedání ANOC | Zdroj: ČTK

„Byli diskvalifikováni z Her v Soči a vyšetřování pokračuje. V následujících dnech a týdnech MOV případně zveřejní další jména a jasno by mělo být v prosinci,“ říkal prezident MOV Thomas Bach na začátku listopadu na zasedání Asociace národních olympijských výborů v Praze.

Bude to podruhé, co bude MOV rozhodovat o startu ruských sportovců na olympijských hrách. Před těmi loňskými v Riu ale nakonec nechal verdikt na jednotlivých mezinárodních federacích.

Rusům hrozí vyloučení z olympiády v Pchjongčchangu. Další jednání proběhnou na začátku prosince

Číst článek

Nejpřísnějším trestem by bylo kompletní vyloučení Ruska z olympijských her, což se v případě dopingu ještě nikdy v historii nestalo. Pro vyloučení je třeba česká biatlonová hvězda Gabriela Koukalová.

„Rusko se stále neomluvilo, nespolupracuje na zlepšení a vynucuje si vše z pozice síly a vydírání. Proto chci radši olympiádu bez něj,“ uvedla česká biatlonistka na svém facebookovém profilu.

Organizovaný doping v Rusku řídil ministr sportu Mutko. Korunní svědek Rodčenkov to popsal ve svém deníku

Číst článek

Proti plošnému vyloučení je naopak Mezinárodní hokejová federace, turnaj v Koreji by totiž přišel kromě ruských i o všechny další hráče z KHL, která pohrozila, že v případě vyloučení Ruska neuvolní na olympiádu ani hokejisty z dalších zemí.

Nejpravděpodobnější variantou je start ruských sportovců s čistým dopingovým rejstříkem pod neutrální vlajkou, jako tomu bylo na letošním mistrovství světa v atletice.

Alena Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme