MOV sice diskvalifikoval sáňkaře za doping, podle sáňkařské federace chybí důkazy

Mezinárodní olympijský výbor je za dopingový skandál na hrách v Soči potrestal, ale sáňkařská federace tvrdí, že porušení pravidel se nepodařilo dokázat. Rusové Albert Demčenko a Taťjana Ivanovová ale ještě ani zdaleka vyhráno nemají.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bruno Banani během tréninku na sáňkařské dráze

Sáňkařky při tréninku během olympiády v Soči 2014 | Zdroj: Reuters

V Soči v roce 2014 získal ruský sáňkař Albert Demčenko dvě stříbrné olympijské medaile. Obě ale musí vrátit stejně jako jeho kolegyně ze závodu týmových štafet Taťjana Ivanovová.

Příběhy 2017: Systematicky řízený dopingu v Rusku

Číst článek

Mezinárodní olympijský výbor kvůli dopingovému skandálu oba ruské sáňkaře doživotně diskvalifikoval z olympijských her.

Mezinárodní sáňkařská federace ale ve svém prohlášení uvedla, že se nepodařilo nezpochybnitelně prokázat porušení antidopingových pravidel a Demčenka ani Ivanovovou trestat nebude. Nyní se čeká, jak zareaguje Světová antidopingová agentura.

„Ta by měla mít konečné slovo. Případně může tuto věc dovést ke sportovnímu arbitrážnímu soudu v Laussane,“ nedává dvojici ruských sáňkařů velkou naději šéf exekutivy Českého antidopingového výboru Jan Chlumský.

„Tento soud několikrát uznal nepřímé důkazy jako prokázání porušení antidopingového pravidla,“ vysvětluje pro Radiožurnál Chlumský.

Rusko přišlo o další medaile ze Soči, Mezinárodní olympijský výbor potrestal 11 sportovců

Číst článek

Situace okolo ruských sportovců je podle Chlumského složitá nejen proto, že všichni hrozí žalobami, ale hlavně proto, že zakázané látky nebyly nalezeny v močích sportovců. 

„Jsou určité další důkazy, zejména záznamy moskevské laboratoře, které ukazují na určitou manipulaci se vzorky a na zatajování pozitivních nálezů,“ popisuje ředitel exekutivy Českého antidopingového úřadu.

Dokud nepadne definitivní verdikt u sportovního arbitrážního soudu, kterému se musí Mezinárodní sáňkařská federace podřídit, může Ivanovová ve Světovém poháru závodit. Demčenko už před čtyřmi lety kariéru ukončil. Aktuálně je trenérem ruské reprezentace.

Tomáš Petr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme