Na cestu se psím spřežení dlouhou 300 kilometrů se může vydat každý díky závodu Fjällräven Polar

Už od roku 1997 se desítky lidí vypravují na sever Skandinávie, kde se účastní závodu Fjällräven Polar. A od čtvrtka se dá přihlásit do dalšího ročníku. Zúčastnit se může úplně každý, od organizátorů dostane potřebné vybavení a vydá se na 300 kilometrů dlouhou cestu.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Psí spřežení (ilustrační fotografie)

Psí spřežení (ilustrační fotografie) | Foto: Fotobanka Pixabay

Fjällräven Polar je v podstatě klasický závod se psím spřežením. Akorát, že se ho účastní úplně obyčejní lidé, kteří s tímto sportem nemusí mít žádné zkušenosti. Přijedou na sever Norska, dostanou veškeré potřebné vybavení, a pak už je čeká jedno velké dobrodružství. 

Fjällräven Polar je vlastně takový experiment, který dokazuje, že úplně každý člověk bez předchozích zkušeností, může přežít a zejména vychutnat si expedici za polární kruh,“ popisuje organizátor akce Carl Hård Af Segerstad.

Cesta začíná se v norském Signaldalenu a po třech stech kilometrech dojíždí účastníci do cíle, který je u švédského jezera Väkkäräjärvi

„Na začátku to zabere hodně času, než se naučí jak správně postavit kemp, jak připravit jídlo pro sebe a především pro psy. Ale postupně se zlepšují, získávají nové zkušenosti a jsou mnohem rychlejší,“ Af Segerstad vysvětlil, co je pro účastníky nejsložitější.

Součástí krmení psů, je například sekání zmrzlého salámu na drobnější kousky, což je, pokud máte tlusté rukavice poměrně náročné. Alespoň to tvrdili dřívější účastníci.

Každý se přihlašuje pomocí fotek a videí, které pak umístí na oficiální stránku závodu. Potom už je to takzvaně na lidech, kteří budou hlasovat. A ten kdo v daném regionu získá nejvíce hlasů, se dostane mezi 20 vyvolených. Celý závod se pak koná na jaře roku 2018 - od 9. do 15. dubna.

David Prouza Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme